Jsme televize vašeho kraje

Plzeň se připravuje na Slavnosti svobody, město přijdou na 3,2 milionu korun

Plzeň, publikováno 04.04.2014, autor: Richard Beneš

Plzní opět projede konvoj historických vojenských vozidel | Autor: Richard Beneš

S rozpočtem ve výši 3,5 milionu korun bude letos pracovat město Plzeň při organizování tradičních Slavností svobody, které jsou 69. výročím vítězství nad nacismem. Účastníci slav se mohou i tentokrát těšit na bohatý program ve dnech od 2. do 6. května. Vrcholem bude v neděli 4. května jízda historických vozidel Convoy of Liberty, který startuje v 11.00 hodin z nového seřadiště v Sukově ulici a ve 12.30 hodin by měl dorazit na náměstí Republiky. Očekává se účast 140 kusů vojenských historických vozidel v této divácky velmi atraktivní spanilé jízdě.

„Letošní oslavy budou velkou přípravou na rok 2015, kdy to bude 70 let, co Plzeň i celý region osvobodila spojenecká armáda. V roce 2015 se počítá pro Slavnosti svobody s rozpočtem ve výši sedmi milionů korun. I letos vedle konvoje historických vozidel účastníci oslav uvidí dobové vojenské kempy, přijedou samozřejmě i veteráni, jejichž počet v současné chvíli není známý. Novinkou bude pyrotechnická show, při níž lidé zažijí pocity, jaké prožívali lidé při přeletech bombardérů nad městem,“ uvedla koordinátorka slavností Denisa Krylová.

Diváci uvidí také slavnou operu Brundibár židovského skladatele Hanse Krásy, již secvičovaly za války děti v koncentračním táboře Terezín. Operu, která se stala hudebním symbolem holokaustu, představí v Plzni dva dětské sbory. Opera připomene památku Hanuše Josefa Treichlingera, chlapce z Plzně, který v Terezíně vytvořil hlavní roli v této opeře a pak zahynul podobně stejně jako její další aktéři v plynové komoře. Operu Brundibár napsal židovský hudební skladatel Hans Krása na libreto Adolfa Hoffmeistera v roce 1938. Premiéru měla v polovině roku 1941 v jednom z pražských sirotčinců. V srpnu 1942 byl Krása deportován do Terezína, mnozí jeho spolupracovníci a děti ho brzy následovali.

Dorazit by měl i vnuk generála Pattona | Autor: Richard Beneš

„Některá tradiční místa prezentace dobových kempů v centru města jsme přesunuli do prostoru u Lochotínského amfiteátru. Využijeme zároveň sousedství zoologické zahrady, která připraví komentované prohlídky podzemí včetně vystaveného tanku Sherman. Kilometrovkou bude tento prostor pro pěší propojen s areálem za Plazou, kde bude připraven další military program,“ vysvětlila Vedoucí odboru prezentace a marketingu magistrátu Jana Komišová.

Slavnosti svobody 2014 odstartují v pátek 2. května kluby vojenské historie. Program za obchodním centrem Plaza nabídne nejen ukázky vojenské historické techniky a předvedení života ve vojenských táborech dříve i nyní. Před Patton Memorial Pilsen v kulturním domě Peklo najdou zájemci Checkpoint Raiders, kontrolní bod současné US Army, s komentovanými prohlídkami každou celou hodinu. V prostoru pod Lochotínským amfiteátrem se bude rozkládat dobový kemp americké 16. obrněné divize a Československé samostatné obrněné armády s ukázkami z vojenského života a výstavou těžké pancéřové a dobové techniky z druhé světové války.

Plzeňané se dočkají i svých oblíbených veteránů | Autor: Richard Beneš

V sobotu se v Pekle uskuteční beseda s veterány druhé světové války a autogramiáda, odpoledne  za Plazu Convoy of Remembrance 1945. Od 12.00 začne kulturní program na náměstí Republiky, večer vystoupí Marta Kubišová nebo kapela The Tap Tap. Zpestřením nedělní jízdy historické vojenské techniky bude vojenský historický letoun Texan, který nad kolonou proletí. Cvičili se na něm američtí vojáci během druhé světové války.

Součástí Slavností svobody budou také pietní akty. Největším bude ten u památníku Díky, Ameriko! Na Americké třídě v Plzni, který se bude konat v úterý 6. května od 16.30 hodin.

Fotogalerie

Plzní opět projede konvoj historických vojenských vozidel | Autor: Richard Beneš
Dorazit by měl i vnuk generála Pattona | Autor: Richard Beneš
Plzeňané se dočkají i svých oblíbených veteránů | Autor: Richard Beneš