Jsme televize vašeho kraje

Kraj založil Nadační fond na podporu technického vzdělávání, přispívat budou významné regionální firmy

Plzeňský kraj, publikováno 07.04.2014, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš

Nadační fond na podporu technického vzdělávání založil Plzeňský kraj. Díky fondu získají učni a studenti technických oborů stipendia, další finance půjdou na nákup moderních strojů a pomůcek. Správní radu fondu tvoří pět členů krajské rady a v dozorčí radě zasedají tři krajští zastupitelé. Politiky by však měli již od příštího nahradit hlavní donátoři fondu, což jsou zástupci různých regionálních firem, které mají zájem o technicky vzdělané mladé pracovníky. Jako základní kapitál vložilo hejtmanství do fondu milion korun.

„V příštích letech počítáme minimálně se stejnou sumou. Uvidíme, kolik do fondu přispějí další subjekty,“ informoval náměstek hejtmana pro oblast školství Jiří Struček (ČSSD). Ten zároveň předpokládá, že už letos by měly do fondu vložit nějaké peníze velké regionální podniky, které vlastně jeho vytvoření iniciovaly. Další firmy hodlá kraj oslovit s nabídkou ke spolupráci. Fond chce získat dotace z EU, jejíž nové plánovací období podpoří technické vzdělávání a rekvalifikace.

Nadační fond by měl přispět k tomu, aby plzeňský region zůstal i nadále zachován jako průmyslový. Podpora technického vzdělávání bude směřovat na základní školy, ale i na střední a vysoké. Donátoři fondu budou sami rozhodovat o tom, do jaké sféry školství jejich příspěvek půjde. Od loňského listopadu funguje koordinátor technického vzdělávání, podřízený hejtmanovi, který komunikuje s Hospodářskou komorou, obcemi, univerzitou a firmami. Od loňska pracuje na kraji komise pro technické vzdělávání.

O založení zmíněného nadačního fondu usilovaly největší regionální firmy jako je Škoda Transportation, Prazdroj, Lasselsberger, Grammer, EvoBus nebo Mercedes. Firmy si stěžovaly, že stát technické vzdělávání nepodporuje. Hodlají investovat do budoucích zaměstnanců a vysílat do škol svoje mistry. Firmy by měly dodat do škol moderní technické vybavení, které používají ve výrobě, aby se učni a studenti neučili jako doposud na mnohdy velmi zastaralé technice. Kraj nabídne účast ve fondu také městům a obcím. Hejtmanství se bude snažit vyjednat s vládou, aby se projekt stal součástí celostátního programu. Jedná se v Česku o ojedinělý projekt, běžnější je, že konkrétní firmy podporují konkrétní školy.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš