Jsme televize vašeho kraje

Komise hodnotitelů vyrazila do terénu posoudit 28 objektů usilujících o titul Stavba roku PK 2013

Plzeňský kraj, publikováno 07.04.2014, autor: Richard Beneš

O titul Stavba roku 2013 se uchází i nový objekt planetária v Plzni | Autor: Jindra Radová

Do terénu vyrazila v pondělí poprvé odborná porota hodnotící objekty přihlášené do soutěže Stavba roku Plzeňského kraje za rok 2013. Porota bude mít plné ruce práce ještě v úterý. Během dvou dnů musí navštívit, prohlédnout a posoudit celkem 28 staveb přihlášených do všech vyhlášených pěti kategorií. Slavnostní vyhlášení výsledků se pak bude konat 28. května 2014 v Měšťanské besedě v Plzni.

Mezi stavbami přihlášenými do pěti kategorií má město Plzeň zastoupení například v podobě rekonstrukce Perlové a Veleslavínovy ulice, soutěží i obnova historické části Koterova, Atletický stadion města Plzně nebo lávka v Lochotínském parku. O přízeň porotců se uchází i plzeňský Palác Ehrlich, Techmania Science Center – Planetárium, Opravárenský a odstavný závod v areálu PZ ŠKODA, objekt Zdravotnické záchranné služby PK, Lochotínská lávka nebo Bytový dům Nová Valcha.

„Od roku 2009 se české stavebnictví nachází v krizi. Město Plzeň i kraj se v těchto hubených létech snaží, aby se investovalo v projektech důležitých pro rozvoj města. V minulém roce se víc rekonstruovalo, než nově stavělo. Ale mohu jmenovat hned tři stavební akce, které by si nominaci zasloužily. Jedná se o novostavbu atletického stadionu, který je unikátní v rámci celé republiky, dále je to novostavba 3D planetária a rekonstrukce ulic Veleslavínova a Perlová,“ uvedl při zahájení soutěže primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Porota samozřejmě vyrazí obhlédnout stavby i mimo Plzeň. Čeká je například Dětské dopravní hřiště v Klatovech, Muzeum Šumavy Sušice, Obnovený park Ostrov Santos v Sušici, průtah Starým Plzencem, zrekonstruovaná náves v obci Chříč, rybník "Vožehák" v Kožlanech, Sportovní a rekreační areál Kralovice s víceúčelovou in-line dráhou a koupalištěm nebo Památková obnova komplexu pivovaru Plasy.

„Stavebnictví je důležitým ekonomickým odvětvím, které se v souvislosti s nepříznivou ekonomickou situací nejen u nás, ale v celé Evropě, dostalo posledních pár let do útlumu. Stavebnictví je barometrem ekonomiky. Předpokládám však, že k určitému oživení v této oblasti dojde. Všichni si uvědomujeme, že budování nových staveb, rekonstrukce stávajících objektů a v neposlední řadě dopravní stavby či úpravy veřejných prostor dotváří obraz jednotlivých měst a celého kraje. Jsem proto rád, že se najdou investoři a zadavatelé staveb, kteří dají vzniknout novým stavbám nebo zrekonstruují ty stávající,“ komentoval soutěž hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs (ČSSD).

Vyhlašovateli soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2013 jsou Plzeňský kraj a město Plzeň, odborným garantem je Okresní hospodářská komora Plzeňsko. Na akci se podílí Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR, Obec architektů a Česká komora architektů. Porota je složena z odborníků v oblasti stavebnictví.

Fotogalerie

O titul Stavba roku 2013 se uchází i nový objekt planetária v Plzni | Autor: Jindra Radová