Jsme televize vašeho kraje

Primátor Martin Baxa požádá prezidenta o státní vyznamenání pro zesnulého lékaře Vladimíra Kozu

Plzeň, publikováno 28.06.2012, autor: Richard Beneš

Vladimír Koza | Autor: FN Plzeň

Radní plzeňského magistrátu pověřili ve čtvrtek primátora Martina Baxu (ODS), aby požádal prezidenta republiky Václava Klause o propůjčení nebo udělení státního vyznamenání pro nedávno zesnulého MUDr. Vladimíra Kozu, tvůrce Českého národního registru dárců dřeně.

„Zašlu prezidentu republiky žádost u udělení státního vyznamenání in memoriam pro pana Vladimíra Kozu, za výsledky jeho celoživotní práce pro společnost. Byl to mimořádně významný lékař a mimořádná osobnost,“ řekl primátor Baxa.

Známý plzeňský hematoonkolog a průkopník transplantací kostní dřeně v Česku Vladimír Koza zemřel ve věku 58 let po dlouhé a těžké nemoci. Za záchranu života mu vděčí více jak tisícovka pacientů, kteří podstoupili transplantaci kostní dřeni. Na počátku 90. let Vladimír Koza provedl první transplantaci kostní dřeně v Česku, do té doby lidé s leukemií umírali do čtyř let od diagnózy. Plzeňský lékař také založil Český národní registr dárců dřeně, který patří mezi čtyři nejlepší na světě. Nyní se v Plzni každý rok provádí kolem stovky transplantací.

„Jeho působení v medicíně dalece přesáhlo svým významem hranice Plzeňského kraje i České republiky vůbec. Všichni jsme si velice vážili jeho znalosti medicíny, obdivovali jsme jeho píli, všeobecný přehled, nadšení pro obor a cílevědomost, s níž do poslední chvíle usiloval o další rozvoj špičkového programu transplantací kostní dřeně na svém oddělení i v České republice vůbec. Výrazně charismatická a všeobecně vzdělaná osobnost pana primáře Kozy nám bude chybět,“ stálo v tiskovém prohlášení plzeňské fakultní nemocnice, kterým oznámila úmrtí významného lékaře.

Fotogalerie

Vladimír Koza | Autor: FN Plzeň