Jsme televize vašeho kraje

Stranu zelených povede do podzimních voleb divadelník, pedagog a aktivista Roman Černík

Plzeň, publikováno 03.07.2012, autor: Richard Beneš

Strana zelených | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Stranu zelených (SZ) povede do podzimních krajských voleb jako lídr kandidátky Roman Černík, známý divadelník, vysokoškolský pedagog a kulturní aktivista. Rozhodla o tom krajská konference SZ, která zvolila kandidáty na prvních dvanácti místech kandidátky.

„To, že jsem dostal důvěru zrovna já, naznačuje, jak moc jsou pro zelené kultura a vzdělávání důležité.  Proto je třeba je systematicky podporovat a všemožně vnášet do veřejného prostoru,“ řekl čerstvý lídr Roman Černík. „Čím vyšší je kulturní úroveň společnosti, tím vyšší je i míra její citlivosti k demokracii, k veřejnému prostoru, k menšinám. Kultura a vzdělávání v žádném případě není nadstavbou, na kterou si musíme nejdřív vydělat,“ uvedl Černík.

Roman Černík | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz 

Zelení se již v zimě rozhodli kandidovat v krajských volbách samostatně, ale zároveň otevřeli svou kandidátku nezávislým osobnostem i členům některých malých, ideově spřízněných, politických subjektů. Volební tým zelených proto posílila úspěšná starostka Kladrub Svatava Štěrbová, skaut a Plzeňská ikona roku 2011 Petr Vaněk, přírodovědec a zástupce ředitele gymnázia v Blovicích Pavel Vlach, známý občanský aktivista a hlavní postava kampaně za referendum proti plzeňskému OC Corso Martin Marek, ekologický aktivista Martin Hyťha či mladá plzeňská jazzmanka Štěpánka Balcarová.

„Chceme voličům nabídnout důvěryhodnou alternativu, proto se na naší kandidátce objeví zajímavé osobnosti, které svou nejrůznější společenskou angažovaností dokazují, že se o hlasy voličů neucházejí pro získání nějakých výhod, teplých místeček nebo přístupu k veřejným zakázkám, ale proto, že chtějí sloužit veřejnému zájmu,“ říká předseda krajské organizace SZ a desítka na kandidátce Pavel Kroupa.

„Naše kandidátka ukazuje, že u nás nerozhodují zájmy stranických sekretariátů či nějakých kmotrů, ale odbornost, osobní zaujetí a občanská angažovanost,“ dodává Roman Černík. Konečnou podobu kandidátky, tedy místa třináct až čtyřicet pět, stanoví krajská rada v průběhu července.

Fotogalerie

Strana zelených | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz
Roman Černík | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz