Jsme televize vašeho kraje

Sesazený ministr Pospíšil provázel po plzeňské zoo slavnou mecenášku umění Medu Mládkovou

Plzeň, publikováno 07.07.2012, autor: Richard Beneš

V plzeňské zoo Meda Mládková zkoušela krmit žirafu, zatímco Jiří Pospíšil přihlížel | Autor: Martin Štěrba, Televize ZAK

Exkluzivní návštěvu zažila ve čtvrtek plzeňská zoo, kam dorazila proslulá mecenáška moderního umění Meda Mládková společně s bývalým ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem, který jí už delší dobu pomáhá se správou sbírky umění, které shromáždila Nadace Jana a Medy Mládkových. Podle slov Jiřího Pospíšila byla návštěva zoo ryze soukromou záležitostí, při níž paní Mládková převzala čestný patronát nad novým přírůstkem zoo, kterým je dvouletý lev berberský.

Noblesní mecenáška umění Meda Mládková se stala patronkou lva Matýska, který do plzeňské zoo přicestoval 13. Června z olomoucké zoo. Ve výběhu by měl nahradit svého dědečka Viléma, který zemřel před nedávnem ve věku 18,5 roku. Zatím se ovšem mladý Matýsek s novým prostředím seznamuje jen velmi pomalu, obývá zvláštní klec a až v příštím týdnu počítají jeho ošetřovatelé, že ho pustí do výběhu k nové partnerce, lvici Blance. „Přeji plzeňské zoo, aby měl tento lví pár spolu potomky. Jen mně přijde těžké, že zatímco si pánové mohou partnerku vybrat sami, zde jste za lva Matýska, rozhodli vy,“ komentovala situaci Meda Mládková.

V doprovodu domácího politika Jiřího Pospíšila i Marcely Krejsové, která je zatím ještě lídrem kandidátky ODS pro podzimní krajské volby, ale v neděli ji po sněmu ODS zřejmě v čele kandidátky vystřídá sesazený ministr spravedlnosti, si Mládková v zoo prohlédla ještě další expozice se zvířaty, navštívila žirafy, seznámila se také s velmi živým mládětem pásovce. Ze zoo odjela paní Mládková do plzeňského útulku pro opuštěné pejsky, odkud si nakonec jednoho obyvatele odvezla domů.   

Fotogalerie

V plzeňské zoo Meda Mládková zkoušela krmit žirafu, zatímco Jiří Pospíšil přihlížel | Autor: Martin Štěrba, Televize ZAK