Jsme televize vašeho kraje

Krajský sněm ODS katapultoval Jiřího Pospíšila do čela kandidátky pro krajské volby

Plzeň, publikováno 08.07.2012, autor: Richard Beneš

Jiří Pospíšil povede v krajských volbách kandidátku ODS | Autor: Richard Beneš

Sesazený ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se stal v neděli večer lídrem kandidátky ODS pro podzimní krajské volby. V plzeňském hotelu Marriott o tom rozhodli členové regionálního sněmu strany, který se mimořádně sešel, aby hlasoval o změnách na kandidátní listině. Změny na kandidátní listině si vyžádala aktuální situace, kdy premiér Petr Nečas odvolal ministra spravedlnosti, který je zároveň předsedou ODS v Plzeňském kraji. Občanští demokraté se rozhodli využít služeb oblíbeného uvolněného krajského předsedy, který se tak může stát „žolíkem“ při krajských volbách.

Pro Pospíšila, jako volební jedničku, hlasovalo 73 z přítomných 76 oprávněných voličů. Novou podobu kandidátky musí ještě v pondělí schválit Výkonná rada ODS. Po zvolení Jiřího Pospíšila do čela kandidátky sněm rozhodl také o tom, že ostatní jména na dosavadní listině se o jednu pozici posunou. Například bývalá jednička na kandidátce Marcela Krejsová se tak posunula na druhou pozici. Kandidát, který byl na posledním, 45. místě listiny, se stal prvním náhradníkem.     

Sám Jiří Pospíšil podle svých slov rozhodně nepovažuje svoji novou úlohu jako nějakou politickou trafiku. „Chtěl jsem kandidovat v krajských volbách ještě jako ministr a člen vládního kabinetu, premiér Petr Nečas ovšem svým ministrům zakázal v krajských volbách kandidovat. Do krajské politiky se vysloveně těším a komunální politiku považuji za nesmírně zajímavou,“ řekl Pospíšil.

Krajský sněm ODS rozhodoval o změnách kandidátky pro krajské volby | Autor: Richard Beneš 

Účastníci nedělního sněmu předpokládali, že se jejich jednání zúčastní také předseda vlády Petr Nečas, kterého chtěli požádat o vysvětlení, proč odvolal z postu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Nečas ovšem do Plzně vzkázal, že není zvykem předvolávat si premiéra. Navíc prý nedostal ani oficiální pozvání. V minulosti se ovšem zúčastňoval několika regionálních sněmů ODS v Plzni. Tentokrát se z účasti na sněmu omluvil prostřednictvím kanceláře úřadu vlády. „Jsem připraven to relevantním orgánům, relevantním členům ODS vysvětlit. Koneckonců to moje vysvětlení nebude překvapivé a zaznělo veřejně," vzkázal Nečas svým stranickým kolegům z Plzeňského kraje při tiskové konferenci.

V krajských volbách se na podzim utká Jiří Pospíšil se současným hejtmanem a jedničkou na kandidátce ČSSD Milanem Chovancem, dále pak se starostou Spáleného Poříčí Pavlem Čížkem, který vede do voleb TOP 09 a STAN. Lídrem lidovců, Strany soukromníků ČR a hnutí Nestraníků je Petr Náhlík. KSČM nasadila do boje jako svoji jedničku poslance Karla Šidla. Úplně jasná zatím není kandidatura Víta Bárty za Věci veřejné, který sice uvedl, že hodlá v Plzni kandidovat, ale později už se ke své kandidatuře odmítal vyjadřovat. 

O své nové pozici lídra kandidátky informoval novináře sám Jiří Pospíšil | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz  

Fotogalerie

Jiří Pospíšil povede v krajských volbách kandidátku ODS | Autor: Richard Beneš
Krajský sněm ODS rozhodoval o změnách kandidátky pro krajské volby | Autor: Richard Beneš
O své nové pozici lídra kandidátky informoval novináře sám Jiří Pospíšil | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz