Jsme televize vašeho kraje

Změna lídra kandidátky ODS pro krajské volby přijde stranu na milion korun

Plzeň, publikováno 09.07.2012, autor: Richard Beneš

Jiří Pospíšil se ujal funkce lídra kandidátky ODS pro podzimní krajské volby | Autor: Richard Beneš

Bezprostředně poté, co Jiřího Pospíšila pasovali účastníci regionálního sněmu ODS do pozice lídra kandidátky pro podzimní krajské volby, nastínila nová jednička, jakým směrem se bude ubírat volební kampaň a kolik bude asi stát peněz. Zároveň Pospíšil velmi kriticky zhodnotil čtyřleté působení sociální demokracie ve vedení kraje, kde by chtěl vystřídat na postu hejtmana Milana Chovance (ČSSD).

V souvislosti se změnou lídra kandidátky ODS pro krajské volby budou nuceni občanští demokraté předělat svoji kampaň, což je bude něco stát. „Jsme na samém počátku kampaně, zatím nemáme vytištěny žádné materiály, mimo několika billboardů s Marcelou Krejsovou, které visí po Plzni. Ta finanční ztráta související se změnou lídra bude opravdu velmi malá, domnívám se, že to bude do jednoho milionu korun,“ řekl pro Regionpodlupou.cz Pospíšil. „Bude se jednat o určité přetisky plakátů, nejde o celé plochy, jak už jsem řekl, v celkovém součtu bychom se měli vejít zmíněnou ztrátou do jednoho milionu korun,“ řekl šéf ODS v Plzeňském kraji.

„Předpokládám, že samotná kampaň nás bude stát do pěti milionů korun. Chceme, aby kampaň byla obdobně drahá jako v předchozích krajských volbách. Já osobně nejsem příznivcem nákladných a drahých kampaní, jsem přesvědčen, že drahé kampaně dnes voliče neoslovují, naopak fungují kontraproduktivně. Když se podíváme například na kampaň pana Paroubka do parlamentu před dvěma léty, kdy oblepil celou zemi, tak se domnívám, že tato monstrózní kampaň jeho i sociální demokraty spíše poškodila. Budeme mít letos střídmou kampaň, chceme voliče přesvědčit argumenty, nikoliv billboardy a plakáty, proč je lepší varianta pro Plzeňský kraj pravicová vláda ODS, nikoliv sociální demokraté,“ nastínil předvolební klání Pospíšil.

Jako správný volební lídr se Jiří Pospíšil okamžitě pustil do své největší konkurence, kterou je sociální demokracie a nenechal na ní suchou ani niť. „Budeme chtít nabídnout občanům Plzeňského kraje lepší správu kraje než ČSSD. Domnívám se, že když ODS kraj řídila od roku 2000 do roku 2008, tak jej spravovala lépe, než sociální demokraté. Lze to prokázat například na tom, že jsme v roce 2008 předávali kraj s přebytkem rozpočtu více než jedna miliarda korun, tyto peníze sociální demokraté od nás dostali na stříbrném talíři a tyto peníze utratili. Oni sami končí na úrovni kraje s rozpočtem, který není zadlužený, ale pro své nástupce nezanechávají žádný přebytek,“ tvrdil Pospíšil.

Bývalý ministr spravedlnosti dále uvedl, že ODS je schopna nabídnout lepší správu regionálního školství, nebo lepší výběr ředitelů středních škol. „Nesouhlasíme s tím, jak byli v nedávných konkursech vybráni ředitelé gymnázií v Plzni. Jsme určitě schopni lépe spravovat kulturu v Plzeňském kraji, nesouhlasíme také s některými personálními opatřeními, které sociální demokraté dělali v minulosti, mám na mysli například bezdůvodné vyhození ředitele Galerie Klatovy / Klenová pana Marcela Fišera,“ konstatoval Pospíšil.

Vzápětí se obul lídr ODS i do stavby klatovské nemocnice, což byla největší investiční akce kraje v době vlády ČSSD. Stavbu nemocnice ovšem naplánovalo ještě bývalé občanskodemokratické vedení kraje. „Jsme přesvědčeni, že bychom klatovskou nemocnici postavili levněji než ČSSD. ODS byla připravena tuto nemocnici postavit za jednu miliardu korun, ČSSD postavila tuto nemocnici za 1,6 miliardy korun, to znamená o 600 milionů více, než by obdobný objekt stál za naší vlády. Sociální demokraté mohli postavit nejen špitál, ale i krajskou galerii v Plzni, od které odstoupili a tím nesplnili jeden ze svých závazků,“ dodal Jiří Pospíšil.

 

Fotogalerie

Jiří Pospíšil se ujal funkce lídra kandidátky ODS pro podzimní krajské volby | Autor: Richard Beneš