Jsme televize vašeho kraje

Ostřílený ministerský harcovník Jan Stráský se rozloučil s vedením Správy NP Šumava, zvláštnější funkci prý nikdy nezažil

Šumava, publikováno 12.07.2012, autor: Richard Beneš

Jan Stráský už předal funkci ředitele Správy Národního parku Šumava | Autor: Richard Beneš

S novým vedením Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava se osobně ve čtvrtek rozloučil její bývalý ředitel Jan Stráský. Prohlásil, že nic zvláštnějšího, než byla práce ředitele Správy Národního parku Šumava, za více než sedmdesát let svého života ještě nezažil. A to už Jan Stráský v minulosti zastával funkce ministra dopravy, zdravotnictví, byl posledním federálním premiérem a v době kdy abdikoval Václav Havel, suploval i úlohu prezidenta České republiky.

„Zvláštnější už je jen Sahara a Himaláje,“ konstatoval s úsměvem Jan Stráský, který je dlouholetým předsedou Klubu českých turistů a jeho velká záliba v cestování je veřejně známá. Na rozloučenou dostal Stráský od svého nástupce ve vedení správy parku Jiřího Mánka dar v podobě dřevěné desky, na které je vyryta báseň shrnující rok a půl Stráského působení v čele správy parku. Nechyběl ani skleněný půllitr s logem parku a daty ohraničující dobu, po kterou ho Stráský vedl. „Půllitr bude mít čestné místo v mé sbírce,“ uvedl Stráský. I když Jan Stráský odchází z čela Národního parku Šumava, další práce pro Šumavu se v žádném případě nevzdává. „Teď cítím úlevu, ale zároveň vím, že v budoucnu mohu kvalifikované pomáhat,“ dodal Stráský.

To si přeje i nový ředitel správy parku Jiří Mánek. Sám měl za svůj profesní život v čele parku možnost pozorovat čtyři ředitele. Ivana Žlábka, Aloise Pavlíčka, Františka Krejčího a Jana Stráského. Pod třemi sloužil. Pavlíčkovi a Stráskému dělal náměstky. „S příchodem každého ředitele se měnila koncepce a všechno začínalo tak trochu od nuly. Každý si před sebe dával velká předsevzetí a byl odhodlán ke změnám. Nejblíže mi byl určitě ředitel Stráský, kterého si mimořádně vážím. A proto musím říci, že nic zásadního měnit nehodlám. Nemusím tak před sebe klást žádná mimořádná předsevzetí,“ uvádí Mánek.

Plánuje jen některé menší změny. „Chci více spolupracovat s vědeckou obcí a i s národním parkem Bavorský les. Hodlám se intenzivněji věnovat organizaci jako takové a rozhodně se budu muset více zaměřit na rostoucí nepoměr mezi příjmy správy a výdaji na ochranu přírody. S novým náměstkem Jiřím Kvapilem začínáme číst čísla a ekonomické ukazatele organizace což jsem před tím nedělal. Již po týdnu spatřuji rezervy. Budu muset méně důvěřovat a více prověřovat,“ dodal Mánek.

Fotogalerie

Jan Stráský už předal funkci ředitele Správy Národního parku Šumava | Autor: Richard Beneš