Jsme televize vašeho kraje

Ministerstvo školství potvrdilo, že letošní státnice na plzeňských právech proběhly řádně, škole přesto hrozí zánik

Plzeň, publikováno 13.07.2012, autor: Richard Beneš

Právnická fakulta v Plzni | Autor: Richard Beneš

Ministerstvo školství oznámilo, že letošní státní závěrečné zkoušky na Fakultě právnické Západočeské univerzity v Plzni proběhly standardním způsobem a odpovídaly nárokům kladeným na tento typ zkoušek. Do zkušebních komisí ke státnicím nominovalo ministerstvo deset členů z řad významných odborníků působících na Univerzitě Karlově v Praze a Masarykově univerzitě v Brně. Pro Regionpodlupou.cz to v pátek uvedla mluvčí Západočeské univerzity (ZČU) Kamila Kvapilová.

„Po vyhodnocení písemných zpráv členů zkušebních komisí ministerstvo konstatuje, že státní závěrečné zkoušky v magisterském studijním programu Právo a právní věda, studijním oboru Právo na Fakultě právnické Západočeské univerzity v Plzni, které se konaly v dubnu, proběhly po procedurální i obsahové stránce standardně a odpovídaly všem nárokům, které jsou na tento typ zkoušek kladeny,“ stojí v prohlášení Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy.

„ZČU sama požádala ministerstvo o jmenování nezávislých odborníků do komisí ke státnicím. Jsme rádi, že konstatovali, že během státních zkoušek bylo vše v pořádku a probíhaly standardně," komentovala vyjádření ministerstva mluvčí univerzity Kvapilová.

I když na fakultě proběhly státnice zcela v pořádku, škola je po provalení skandálu s rychlostudenty z roku 2009 fakticky odsouzena k zániku. První ránu jí zasadila akreditační komise, která jí začátkem letošního roku odmítla prodloužit akreditaci stěžejního magisterského programu. Akreditaci sice fakultě v březnu prodloužil až do roku 2016 krátce před svým odchodem z ministerstva školství bývalý ministr Josef Dobeš (VV). Jeho nástupce ve funkci ministra Petr Fiala však rozhodnutí Dobeše v červnu zrušil a akreditaci prodloužil jen do října 2013. Zároveň fakulta nesmí přijímat nové studenty.

Současná situace, ve které se škola nachází, se ovšem vůbec nelíbí děkanovi fakulty Janu Paulymu. Podle jeho slov poslední rozhodnutí ministerstva zaručuje dokončení studia na plzeňských právech jen těm studentům, kteří půjdou do posledního pátého ročníku. Děkan se obává toho, že z fakulty začnou odcházet nejen studenti, ale i pedagogové, které fakulta potřebuje k řádnému zajištění výuky. Univerzita totiž musí zajistit požadovanou kvalitu vzdělávání a případně si za rok opět podat žádost o prodloužení akreditace na dostudování. 

Děkan právnické fakulty Jan Pauly během z demonstrací, které pořádali v zimě studenti, aby podpořili zachování školy | Autor: Richard Beneš

Fotogalerie

Právnická fakulta v Plzni | Autor: Richard Beneš
Děkan právnické fakulty Jan Pauly během z demonstrací, které pořádali v zimě studenti, aby podpořili zachování školy. Nyní už tolik důvodů k úsměvu nemá. | Autor: Richard Beneš