Jsme televize vašeho kraje

Piráti vyplouvají i v Plzeňském kraji do podzimní bitvy o hejtmanství, vede je právník Adam Šoukal

Plzeň, publikováno 16.07.2012, autor: Richard Beneš

Logo České strany pirátské | Autor: ČSP

Podzimních krajských voleb se v Plzeňském kraji zúčastní také Česká pirátská strana, která je v posledních měsících známá především svým odporem a následným mezinárodním úspěchem proti mezinárodní smlouvě proti padělatelství (ACTA), která vyvolala ve světě včetně Česka řadu protestů. Lídrem krajské kandidátky „pirátů“ se stal plzeňský právník Adam Šoukal, místopředseda České pirátské strany.

„Naším hlavním úkolem v krajských volbách je představit a vysvětlit voličům, co je otevřené hospodaření v našem pojetí. Všude se dnes skloňuje transparentnost, politické strany tvrdí, jak jsou transparentní a otevřené, ale ve skutečnosti je to pro ně pouze slovo. Pirátská strana má otevřený účet na svých webových stránkách, kde si každý může prohlédnout naše příchozí i odchozí platby včetně průhledných měsíčních výkazů a stejně tak budeme usilovat, aby nejen politické strany, ale i všechny organizace, které jsou placeny z našich daní, měly povinnost takto otevřený systém zavést,“ říká lídr plzeňské krajské kandidátky Adam Šoukal.

Podle slov lídra pirátů si mnoho lidí stále myslí, že Česká pirátská strana nemá jiný program nežli omezení práv autorům, což je prý velmi zkreslená interpretace. „Pokud se ovšem občan podívá na náš program, zjistí, že jsme nestrávili rok pouze na ulicích s vlajkami, ale průběžně pracujeme na všech programových bodech od průhledného financování, přes sociální služby až po dopravu a infrastrukturu,“ říká Adam Šoukal. Dalšími důležitými body programu jsou krajské zakázky na Internetu, internetové aukce a zveřejňování všech smluv na Internetu před jejich vstupem v platnost. Kampaň v plzeňském kraji bude startovat v polovině srpna a bude obsahovat především regionální témata.

V krajských volbách se na podzim utká vedle Adama Šoukala lídr kandidátky ODS Jiří Pospíšil se současným hejtmanem a jedničkou na kandidátce ČSSD Milanem Chovancem, dále pak se starostou Spáleného Poříčí Pavlem Čížkem, který vede do voleb TOP 09 a STAN. Lídrem lidovců, Strany soukromníků ČR a hnutí Nestraníků je Petr Náhlík. KSČM nasadila do boje jako svoji jedničku poslance Karla Šidla. Úplně jasná zatím není kandidatura Víta Bárty za Věci veřejné, který sice uvedl, že hodlá v Plzni kandidovat, ale později už se ke své kandidatuře odmítal vyjadřovat. 

Fotogalerie

Logo České strany pirátské | Autor: ČSP
Lídr pirátské kandidátky pro krajské volby Adam Šoukal | Autor: ČSP