Jsme televize vašeho kraje

Veřejnost může navrhnout statečné občany na Cenu hejtmana Plzeňského kraje

Plzeňský kraj, publikováno 17.07.2012, autor: Richard Beneš

Cena hejtmana Plzeňského kraje | Autor: Plzeňský kraj

Až do 31. srpna 2012 mohou obyvatelé Plzeňského kraje posílat na adresu krajského úřadu nominace na Cenu hejtmana za rok 2011, kterou i letos vyhlásil hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. Za skutky vedoucí například k záchraně dalších osob, které se odehrály v loňském roce, mohou být nominováni pouze obyvatelé Plzeňského kraje. Pro Regionpodlupou.cz to uvedla mluvčí kraje Petra Jarošová.

„V dnešní době je potřeba upozornit na tak významné skutky, jako je záchrana lidského života. Lidí, kteří jsou schopni nezištně pomoc, si velmi vážím a myslím si, že si zaslouží ocenění,“ říká hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

 V uplynulých letech získalo Cenu hejtmana celkem 25 lidí, kteří pomohli člověku v ohrožení života nebo se dlouhodobě věnují charitativní činnosti. V loňském roce převzal ocenění Patrik Novák z Tachova, který pomohl svému strýci při cyklistickém výletu. Muž po kolizi a následném pádu z kola upadl do bezvědomí. Tehdy šestnáctiletý student lesnické školy v Písku okamžitě začal s resuscitací svého strýce.

 Druhou oceněnou byla loni osmnáctiletá studentka Sportovního gymnázia v Plzni Karolína Šimůnková, která na zimním stadionu v Rokycanech zachránila svého spolužáka. Zastavila mu tepenné krvácení a o zraněného kamaráda pečovala až do příjezdu záchranářů. Třetím oceněným zachráncem se stala Sandra Křížková, která pracuje v plzeňských jeslích. Díky její okamžité pomoci přežil dvouletý chlapec. Upadl do bezvědomí a Sandra ho musela oživovat hned dvakrát, než přijela záchranka. 

Fotogalerie

Cena hejtmana Plzeňského kraje | Autor: Plzeňský kraj