Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský politik bodoval v Bruselu s materiálem o čerpání evropských peněz po roce 2014

Brusel, publikováno 20.07.2012, autor: Richard Beneš

Evropský parlament v Bruselu | Autor: Richard Beneš

Český zástupce a člen předsednictva Výboru regionů Petr Osvald (ČSSD) předkládal ve čtvrtek na plenárním zasedání Výboru regionů EU v Bruselu zásadní materiál, jednalo se o stanovisko k budoucímu programovému období EU. To znamená řešení, jakým způsobem budou členské státy EU po roce 2014 čerpat prostředky na přeshraniční spolupráci, jakým způsobem se budou do regionů distribuovat prostředky na dalších sedm let. Pro stanovisko nakonec hlasovala většina přítomných. Redaktor serveru Regionpodlupou.cz sledoval přímo v Bruselu projednávání tohoto důležitého materiálu.

„Obzvláště v Plzeňském kraji je to důležitá a známá věc, spolupracujeme nejen s bavorskou stranou hranice, ale i s rakouskou. Pro nás je zásadní prosadit samozřejmě stanovisko tak, abychom tam byli schopni uplatnit všechny naše priority, které v našem kraji máme. Tedy abychom mohli pokračovat ve spolupráci na úrovni jednotlivých měst a obcí, ale i spolků a třeba také sportovních klubů,“ vysvětlil pro Regionpodlupou.cz Petr Osvald.

Celý schvalovací proces předloženého stanoviska je podle slov Osvalda velmi komplikovaný, protože je závazný pro všechny státy EU. „Každý region má jiné požadavky a podmínky, to znamená celou řadu jednání o kompromisech. Musím obcházet zástupce všech ostatních zemí a diskutovat s nimi o jejich problémech, ty pak zohlednit v konečném materiálu. Hlídat si musíme ovšem i naše zájmy, stranická příslušnost jde většinou stranou, kopeme za celou republiku. Je to vždy o diskusi a kompromisech, nikoliv o kontroverzi. Je třeba najít společně to nejlepší řešení. Osobně jsem před projednáváním stanoviska vedl ve výboru regionů diskusi s více jak 120 zástupci členských zemí, až do poslední chvíle nebylo jisté, zda nás podpoří i polský kolega, což se nakonec stalo,“ uvedl Osvald.

Petr Osvald společně s Janem Přibáněm prezentují stanovisko, kterým by se EU měla v příštím programovém období řídit při rozdělování peněz na příhraniční spolupráci | Autor: Richard Beneš

Regionpodlupou.cz měl v Bruselu možnost nahlédnout pod pokličku zmíněných zákulisních jednání. První kolo rozhovorů absolvoval Petr Osvald už ve středu a v plném nasazení byl ve čtvrtek od samotného rána, kdy přebíhal v jednacím sále Evropského parlamentu mezi jednotlivými zástupci, které se snažil před hlasováním naklonit na svoji stranu. „Jednoho kolegu jsem lámal už při snídani v našem hotelu, teď musím stihnout ty ostatní,“ referoval Osvald a už spěchal na další jednání. Mezitím stačil ještě vtipně glosovat různými postřehy dění na plenárním zasedání při projednávání jiných stanovisek a viditelně neztrácel humor. „Já osobně dnes nehlasuji, všeobecně se přijímá, že když je člověk navrhovatel, tak lítá všude kolem, obíhává si další lidi a nehlasuje,“ uvedl těsně před svým vystoupením Petr Osvald. Krátce poté už seděl za předsednickým stolem a odolával palbě připomínek ze strany dalších členů Výboru regionů. Většina z nich pak hlasovala pro. Nespokojeni byli jen někteří zástupci ostrovních států a jeden z nich na protest odešel ze sálu ještě před finálním hlasováním.

Plenární zasedání Výboru regionů | Autor: Richard Beneš

O tom, že není Petr Osvald v Bruselu žádné „béčko“ ale uznávaný a respektovaný expert na problematiku Evropské unie svědčí to, že ho jak v budově Výboru regionů EU ale i v sídle Evropského parlamentu a na ulici neustále zastavují různí lidé, vřele se s ním zdraví a po jednání mu mnozí chodí gratulovat k přijetí jeho stanoviska. Znají ho ovšem velmi dobře i kolegové novináři, kteří pracují v tiskovém středisku Výboru regionů.   

„Česká republika je na jedné straně součástí bývalé železné opony a my se snažili v našem stanovisku prosadit, aby pro tuto část hranice byly vytvořeny specifické podmínky. Za dvacet let se nám dosud nepodařilo odstranit veškeré problémy, které tam po odstranění železné opony vznikly a které tam přetrvávají,“ vysvětlil Petr Osvald. Finální schválení předloženého stanoviska se předpokládá v polovině příštího roku, kdy se jím bude zabývat Evropský parlament.

Evropský parlament je také vyhledávanou turistickou atrakcí | Autor: Richard Beneš

Za dobu členství v EU předložila Česká republika ve výborech regionů pět svých stanovisek, Petr Osvald byl vedle toho posledního tvůrcem ještě dalšího z nich. Díky tomuto stanovisku a lobování Petra Osvalda se podařilo zajistit, že se evropský satelitní navigační systém Galileo usídlil v Praze. Evropa tak bude mít vlastní navigační systém a nebude závislá jako doposud na navigačním systému GPS, který vlastní americká armáda a který ne vždy funguje spolehlivě na 100 procent. Na posledním stanovisku o čerpání prostředků z EU na přeshraniční spolupráci vedle Petra Osvalda pracoval ještě expert Jan Přibáň, který je vedoucím odboru fondů a programů EU na Krajském úřadu Plzeňského kraje.  

Sídlo Evropského parlamentu | Autor: Richard Beneš

  

Fotogalerie

Evropský parlament v Bruselu | Autor: Richard Beneš
Plenární zasedání Výboru regionů | Autor: Richard Beneš
Petr Osvald společně s Janem Přibáněm prezentují stanovisko, kterým by se EU měla v příštím programovém období řídit při rozdělování peněz na příhraniční spolupráci | Autor: Richard Beneš
Sídlo Evropského parlamentu | Autor: Richard Beneš
Evropský parlament je také vyhledávanou turistickou atrakcí | Autor: Richard Beneš