Jsme televize vašeho kraje

Na Klatovsku lidé protestovali tradičním pochodem proti úložišti jaderného odpadu, ujít si ho nenechali ani zástupci Strany zelených

Pačejov, publikováno 22.07.2012, autor: Richard Beneš

O skladiště jaderného odpadu obce zájem nemají | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Stovka lidí pochodovala v sobotu v okolí Pačejova na Klatovsku u příležitosti dalšího ročníku pochodu proti trvalému jadernému úložišti, které by mohlo jednou vyrůst ve zdejší lokalitě Březový potok. Na trasu čtyřkilometrového pochodu vyrazili i členové Strany zelených v čele s kandidátem na hejtmana Romanem Černíkem. Ti přišli vyjádřit svůj postoj k jaderné energetice vůbec a také podpořit boj obyvatel Horažďovicka proti geologickému průzkumu a možnému umístění úložiště jaderného odpadu.

Odpor proti možnému ukládání radioaktivního odpadu je v regionu mimořádně silný, což kromě víkendové akce potvrdil i aktuální průzkum veřejného mínění, který si v dotčených místech nechala zpracovat Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO).

V lokalitě „Březový potok“ se proti geologickému průzkumu vyslovilo 82 procent dotázaných, z toho jako rozhodně proti bylo 53 procent z oslovených. V případě umístění hlubinného úložiště je proti 89 procent dotázaných a z toho rozhodně proti dokonce celých 83 procent z oslovených.

„Potěšilo mě, že ze všech vytipovaných lokalit v naší republice je odpor místních nejsilnější právě v Plzeňském kraji. Určitě za to vděčíme i akcím, jako je tento pochod. A jsem moc rád, že ani milióny, nabízené státem za souhlas s průzkumem, váš odpor nezlomily. Je úžasné, že jste se nenechali koupit,“ poděkoval místním obyvatelům ve svém projevu lídr kandidátky Strany zelených pro krajské volby Roman Černík. „Jaderný odpad je součástí špatně nastavené energetické koncepce, která namísto snahy o inovace, zvyšování efektivity a decentralizaci zdrojů, plánuje jen další těžbu uhlí, výstavbu nových jaderných bloků a zadrátování dalších kousků republiky,“ postěžoval si na závěr Roman Černík.

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) vybrala Pačejovsko na Klatovsku vedle dalších míst v Ústeckém a Jihočeském kraji a v kraji Vysočina, jako vhodné pro vybudování hlubinného úložiště. Na Pačejovsku by jaderné úložiště mohlo vzniknout v oblasti vymezené obcemi Pačejov, Pačejov – Nádraží, Maňovice a Jetenovice. SÚRAO ovšem na Pačejovsku narazila na silný odpor obyvatel. V roce 2003 dokonce vzniklo proti záměru vybudovat úložiště občanské sdružení Jaderný odpad – děkujeme, nechceme!, které má v současnosti téměř pět tisíc členů včetně obcí.

Správa úložišť radioaktivního odpadu dostala za úkol, aby do roku 2015 vybrala dvě nejvhodnější lokality. V roce 2025 už musí někde úložiště budovat. Přesvědčit obce k souhlasu alespoň s průzkumnými pracemi chce SÚRAO i prostřednictvím nemalých finančních kompenzací. 

Fotogalerie

O skladiště jaderného odpadu obce zájem nemají | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz