Jsme televize vašeho kraje

Krajský šéf ČSSD Milan Chovanec kritizuje víkendové vyloučení sedmi členů rokycanské organizace

Rokycany, publikováno 23.07.2012, autor: Richard Beneš

Logo ČSSD | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Necelá čtyřicítka účastníků okresní konference ČSSD z Rokycanska si odhlasovala zrušení členství pro sedm svých členů. Ti se měli provinit tím, že si dovolili kritizovat před rokem a půl v dopisu nedemokratické praktiky některých okresních představitelů ČSSD z Rokycanska. Důvodem letitého sporu uvnitř rokycanské organizace je také podezření, že tam mezi členy figuruje celá řada černých duší. O členství přišel například starosta Rokycan Vladimír Šmolík nebo bývalý místopředseda Sněmovny František Brožík. Rozkol uvnitř strany rozlítil i hejtmana Milana Chovance, který je krajským šéfem ČSSD.

„V Rokycanech přerostly politické spory do osobních sporů, ty se pak vyřešily tím, že bylo ukončeno členství sedmi našim členům. Ti se podle mých informací odvolají ke krajskému výkonnému výboru. Ten bude tento problém řešit na konci měsíce srpna. S definitivní platností se pak o ukončení členství bude rozhodovat na krajské konferenci. Zvažujeme nyní možnost, že to necháme až na tu krajskou konferenci, která má být v lednu, nebo zda uděláme ještě jednu krajskou konferenci k tomuto problému buď do voleb, nebo těsně po nich,“ řekl pro Regionpodlupou.cz hejtman Chovanec.

Hejtman vyjádřil přání, aby se spor uvnitř rokycanské organizace vyřešil a vyhnaní členové zůstali v řadách ČSSD, zmínil především starostu Rokycan Šmolíka. „Ty problémy vidím jako zástupné a malicherné. Řeší se tam záležitost, která je stará rok a půl. Nemyslím si, že patří k tradicím sociální demokracie ukončovat členství za tento typ provinění. Nepředpokládám, že by mělo mít dopad na kandidátce pro krajské volby,“ uvedl dál krajský šéf ČSSD Chovanec.

Jedním z hlavních iniciátorů vyhazovu sedmi kritiků poměrů uvnitř rokycanské ČSSD je krajský radní pro kulturu Václav Koubík, který je označován za faktického vládce ČSSD na Rokycansku. Radní Koubík se novinářům ke kauze vyhazovu neposlušných členů nevyjádřil. Od neděle s novináři nekomunikoval. Podobné jednání, kdy své kroky odmítá obhajovat před novináři, předvedl v minulosti již několikrát.      

„Ten problém jsem konzultoval nejen s panem Koubíkem. Před volbami před osmi léty byl v Rokycanech stejný problém. Jsou tam dlouhodobě dvě skupiny, které spolu mají nějaké spory, ty se pak vyhrocují před volbami. Apelovali jsme především na kolegu Josefa Bauma, který je předsedou okresu i na pana Koubíka. Bohužel ty vztahy jsou tam natolik vyhrocené, že to došlo až k následnému ukončení členství sedmi lidem,“ řekl hejtman Chovanec. Sám hejtman ještě v neděli přispěchal na okresní konferenci rokycanské organizace, kde sdělil jejím účastníkům, že nejednají správně.

„Mrzí mě, že o tom nerozhodovala celá členská základna, Rokycany mají 220 členů na papíru, ve skutečnosti ovšem o vyloučení zmíněných sedmi lidí rozhodlo pouhých 38 členů. Už před devíti měsíci jsme požádali ústředí strany, aby došlo k přeregistraci okresu Rokycany, protože jsou tam jistá závažná pochybení, která nejsou v žádném jiném okrese Plzeňského kraje. Existují tam důvodné obavy, že těch 220 lidí je jen papírový stav. Po diskusi s předsedou strany doufám, že dojde k rychlé přeregistraci rokycanského okresu a nastavení nových pravidel,“ dodal krajský předseda ČSSD Milan Chovanec. Celá ČSSD má v Plzeňském kraji přes 1100 lidí. Rokycanský okres s podezřele vysokou členskou základnou tak patří k těm početnějším regionům.

V šoku byl z jednání svých kolegů i vyloučený rokycanský starosta Vladimír Šmolík. „Nechápu toto jednání svých kolegů, zrušení členství považuji za absurdní. Podepsání kritického dopisu nepovažuji za nějaký prohřešek, protože každý má právo vyjádřit své názory,“ komentoval dění uvnitř organizace Šmolík.   

Fotogalerie

Logo ČSSD | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz