Jsme televize vašeho kraje

Nefungující centrální registr vozidel podrobil kritice i stínový ministr dopravy sociální demokracie

Rokycany, publikováno 24.07.2012, autor: Richard Beneš

Centrální registr vozidel má stále problémy a lidé si nemohou přihlašovat své automobily | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Centrální registr vozidel (CRV) i v úterý hýbal žlučí lidem, kteří se pokoušeli přihlásit své automobily. Na většině míst naší republiky nefungoval a podobná situace byla i v Plzeňském kraji. Například v Rokycanech kvůli nefungujícímu systému zrušili i elektronické on-line objednávky. Nejhorší situace byla v Brně, kde už rozhořčené občany museli uklidňovat i strážníci, protože agresivní dav začal nadávat a vyhrožovat úředníkům. Ti se obávali o své zdraví a přivolali si na pomoc policii. Od rána kvůli kritické situaci s registrem zasedal i krizový štáb na Ministerstvu dopravy. Registr nakonec začal fungovat krátce před polednem, nikdo však nemohl lidem zaručit, zda vydrží systém pracovat.

„Lidé ztrácejí důvěru ve stát, což je veliká škoda, nechci si na tom případu dělat nějaké politické body, byl bych šťastnější, kdyby registr vozidel fungoval, lidé by tam nemuseli stát frontu jen proto, že zrovna nejde, nebo tam chodit třikrát za sebou,“ komentoval současnou neutěšenou situaci stínový ministr dopravy a zároveň hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD).

„Je to jasně na zodpovědnost Ministerstva dopravy, ať říkají, co chtějí. Jednoznačně měl proběhnout testovací provoz. Při takto složitém systému, kde je 14,5 milionů údajů, registrováno je tam 7,5 milionu aut a je to na 260 místech, není možné, aby neproběhlo testování minimálně po dobu tří měsíců. Oba systémy měly po dobu zkušebního provozu fungovat spolu současně. Když se ptáte odborníků na IT tak vám řeknou, že není pravda, co tvrdí ministerstvo, tedy že by muselo do každé té jedné místnosti nebo místa dát nový počítač, ale že to běhá na ploše jako potlačený program, pouze se testuje, zda ty soubory spolu komunikují,“ říká hejtman Chovanec. To se podle jeho slov bohužel nestalo. "I kdyby měl do toho stát investovat a nakoupit 260 počítačů, proto, aby celý systém odzkoušel a pak fungoval, tak si myslím, že by to byla dobrá investice. Náměstek ministra dopravy Ivo Toman řekl, že ministerstvo bylo odvážné a testování nechalo na té firmě, tak já bych jim popřál, aby byli příště méně odvážní,“ dodal stínový ministr dopravy Milan Chovanec.

Nefungující centrální registr vozidel už déle jak týden komplikuje život také mladé ženě z Rokycanska, která si nepřála uvést své jméno, ale redakce Regionpodlupou.cz je zná. „Nové auto jsem se snažila poprvé zaregistrovat v Rokycanech minulé pondělí. Řekli mi, že to mám zkusit začátkem týdne. Dnes v úterý jsem tam jela a opět zbytečně, registrace vozidel nefungovala, mám to opět zkusit koncem tohoto týdne. Zbytečně jsem si brala půl dne volna a najela 50 kilometrů. Víc mě ale štve, že mám kupce na staré auto, ale nemohu jej prodat, protože bych neměla jak jezdit do Plzně do práce, protože nové auto nemohu přihlásit,“ postěžovala si redakci Regionpodlupou.cz žena z Rokycanska. 

Z důvodu přetrvávajících technických problémů v souvislosti se zavedením aplikace Ministerstva dopravy na úseku Registru vozidel není zatím Magistrát města Plzně schopen plnohodnotně vyřizovat žádosti klientů na pracovišti Odboru registru vozidel a řidičů na Koterovské 162. „Magistrát proto zdvořile žádá občany o zhodnocení důvodů jejich návštěvy a o její případné odložení na pozdější termín. Při vyřizování záležitostí spojených s agendou registru vozidel je vzhledem k současné situaci nutné počítat s delší čekací dobou i delší dobou nutnou pro vlastní vyřízení požadavku. Aktuální stav pro vyřízení požadavku je možné si ověřit na informační lince Odboru registru vozidel a řidičů MMP na tel. 378 034 407. Za vzniklé komplikace se Magistrát města Plzně občanům omlouvá i přesto, že příčiny obtíží jím nejsou jakkoliv zapříčiněny. Registr řidičů funguje bez omezení,“ uvedla mluvčí magistrátu Zdena Kubalová. 

Fotogalerie

Centrální registr vozidel má stále problémy a lidé si nemohou přihlašovat své automobily | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz