Jsme televize vašeho kraje

Kraj řešil 240 žádostní o přezkum maturitnícvh zkoušek od neúspěšných maturantů, uspělo jen 17 z nich

Plzeňský kraj, publikováno 24.07.2012, autor: Richard Beneš

Odbor školství Krajského úřadu Plzeňského kraje se zabýval odvoláním neúspěšných maturantů | Autor: Richard Beneš

Odbor školství, mládeže a sportu (OŠMS) na Plzeňském kraji obdržel a vyřídil celkem 240 žádostí o přezkum výsledků maturitních zkoušek. Ve školním roce 2011/2012 maturovalo na středních školách Plzeňského kraje 4630 žáků. Redakci Regionpodlupou.cz o tom v úterý informovala mluvčí Plzeňského kraje Petra Jarošová.

Každý žák, který skládal maturitní zkoušky a byl neúspěšný nebo se neztotožňoval s hodnocením, popřípadě byl ze zkoušky vyloučen, měl podle školského zákona možnost požádat písemně o přezkoumání výsledku zkoušky nebo důvodů vyloučení ze zkoušky. „Šest žádostí podali nespokojení maturanti proti výsledku ústní zkoušky společné části maturitní zkoušky (MZ) a tři žádosti proti výsledku profilové části MZ. Ani v jednom případě nebylo žadateli vyhověno,“ uvedla mluvčí Jarošová.

Přezkumu výsledku písemné práce ve společné části maturitní zkoušky se týkalo 231 žádostí, z toho bylo 199 žádostí na přezkum výsledků z českého jazyka a literatury, 21 z anglického jazyka a 18 z německého jazyka.  Sedm žáků pak žádalo o přezkum více jak jedné zkoušky. „Z 231 žádostí bylo kladně vyřízeno 17, z toho v 15 případech byl změněn i konečný verdikt z „neuspěl“ na „uspěl.“ Ve dvou případech byl původní výsledek změněn, ale žadatel nedosáhl hraničního bodového pásma pro změnu výroku,“ řekl krajský radní pro oblast školství Jiří Struček (ČSSD).

 V případě písemné práce a ústní zkoušky společné a profilové části maturitní zkoušky mohli žáci žádosti podávat do osmi dnů od oznámení výsledku zkoušky příslušnému krajskému úřadu a to podle sídla školy. Také v těchto případech byl termín na vyřízení žádosti 30 dnů.

Žádosti o přezkum písemných prací z českého jazyka a literatury i z cizích jazyků odeslal odbor školství s vyjádřením, případně i s doporučením na CERMAT (Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání), který práce zadával k přehodnocení náhodně vybraným hodnotitelům. Výsledkem byl oponentní posudek, jenž pak putoval zpět na OŠMS a na základě tohoto posudku se ve věci rozhodovalo. V ojedinělých případech byl oponentský posudek vrácen CERMATu s novou žádostí o přehodnocení výsledku.

„Pracovníci OŠMS, kteří požadavky zpracovávali, byli tolerantní v souvislosti se lhůtami termínu pro odvolání. Někteří neúspěšní žáci totiž podávali odvolání proti výsledku písemné části maturitní zkoušky mylně na ministerstvo školství a to pak přeposílalo žádosti na OŠMS. Mnohdy u nás na odboru školství se vyřizovaly i žádosti neúplné nebo nepodepsané. Byl to zdlouhavý a administrativně náročný proces. Neřešil se ani jeden případ odvolání proti vyloučení žáka ze zkoušky,“ dodal náměstek Jiří Struček.

Fotogalerie

Odbor školství Krajského úřadu Plzeňského kraje se zabýval odvoláním neúspěšných maturantů | Autor: Richard Beneš