Jsme televize vašeho kraje

Gazela proťala Plzeňský kraj, zajistí energetickou bezpečnost nám i celé západní Evropě

Plasy, publikováno 26.07.2012, autor: Richard Beneš

Hejtman Milan Chovanec absolvoval kontrolní den na stavbě plynovodu Gazrela, který vede i přes Plzeňský kraj | Autor: NET4GAS

Přes území Plzeňského kraje vede trasa nově budovaného plynovodu Gazela, který je v současné době největší energetickou stavbou u nás. Úkolem plynovodu bude posílit energetickou bezpečnost ČR a západní Evropy. Vzhledem k tomu, že vedle Ústeckého kraje vede plynovod i naším regionem, vyrazil si na kontrolní den do terénu stavbu prohlédnout s ochrannou přílbou na hlavě i hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

Potrubí má průměr 1400 milimetrů, celé 166 kilometrů dlouhé potrubí trasy plynovodu Gazela z Mostecka na Tachovsko smontuje do září asi tisícovka pracovníků. Na všech třech úsecích je v této hlavní stavební sezoně 400 mechanismů. Celý plynovod pak bude hotový do konce roku. Podobná stavba byla v Česku k vidění naposledy v roce 1985 při dokončování tranzitního plynovodu z východu na západ. Investorem největší současné energetické stavby v ČR za deset miliard korun je společnost NET4GAS, stát se na stavbě finančně nepodílí.  Zprovoznění Gazely se plánuje na 1. ledna 2013.

Přechod plynovodu přes řeku Střelu je komplikovaný a vede do strmého kopce | Autor: NET4GAS

Nová trasa Gazely napojí Českou republiku na ruský zemní plyn, přicházející do Evropy tzv. Severní cestou. Ta bude tvořena plynovodem Nord Stream, který povede po dně Baltského moře z Ruska do německého Greifswaldu. Na něj naváže plynovod OPAL, jenž bude směřovat až na hranice Německa a České republiky u obce Brandov.

„Plynovod přepraví za rok 30 miliard kubických metrů plynu, pro představu uvedu, že loňská spotřeba plynu za celou Českou republiku byla osm miliard kubickým metrů. Životnost nového potrubí se udává 70 let,“ uvedl Radek Benčík, jednatel investorské firmy. V případě, žer by Ukrajina uzavřela kohoutky a přestávala dodávat plyn, jako to udělala v roce 2009, správce plynovodu Gazela by byl schopen reagovat z hodiny na hodinu a zajistit dodávky plynu pro Českou republiku.     

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec absolvoval kontrolní den v liniové části DA - LOT 2 a 3, mohl sledovat ukládání potrubí v Pláních u Plas, zemní práce u obce Líté, přechod potrubí řekou Střela a svařování plynovodu v Kundraticích u Přimdy. Představitelé společnosti NET4GAS seznámili hejtmana Milana Chovance s teoretickým postupem stavby a také s praktickým pracovním postupem v terénu jako je pokládka potrubí do rýhy země, přechod řeky, železnice nebo automatické svařování potrubí.

Přechod přes řeku střelu zaujal i hejtmana Chovance | Autor: NET4GAS

„Impozantní bylo především ukládání potrubí do země, kdy obrovské stroje dokáží synchronně v jedné sekundě uložit trubku, která váží několik desítek tun. Měl jsem možnost vidět také komplikovaný přechod potrubí přes řeku Střela, který je veden ve svahu. Přeji stavbě, aby ode dne spuštění bez problémů a co nejdéle sloužila lidem, “ dodal hejtman Milan Chovanec.

Stroje ukládají do země potrubí plynovodu | Autor: NET4GAS

Fotogalerie

Hejtman Milan Chovanec absolvoval kontrolní den na stavbě plynovodu Gazrela, který vede i přes Plzeňský kraj | Autor: NET4GAS
Přechod plynovodu přes řeku Střelu je komplikovaný a vede do strmého kopce | Autor: NET4GAS
Přechod přes řeku střelu zaujal i hejtmana Chovance | Autor: NET4GAS
Stroje ukládají do země potrubí plynovodu | Autor: NET4GAS