Jsme televize vašeho kraje

Občané Starého Plzence se radují, začala nákladná rekonstrukce zničené Radyňské ulice

Starý Plzenec, publikováno 30.07.2012, autor: Richard Beneš

Do dlažby zničeného povrchu Radyňské ulice se už zakously stavební stroje | Autor: Richard Beneš

Toužebně očekávanou rekonstrukci Radyňské ulice, která je průtahem Starého Plzence, zahájili v pondělí pracovníci stavebních firem. Silnice by měla být hotová do září příštího roku. Hlučný povrch z dlažebních kostek a další pokračování celkem 800 metrů dlouhé ulice plné velikých děr i výmolů nahradí nový asfaltový povrch. Lidé se mohou těšit také na oboustranné chodníky, které až doposud chyběly a také na nové osvětlení. Rekonstrukce bude stát 66 milionů a jde o společný projekt města Starý Plzenec, Správy a údržby silnic a Plzeňského kraje.

„Plzeňský kraj investuje do stavby 44 milionů korun, které se podařilo získat z ROP Jihozápad, dalších 23 milionů korun dá město Starý Plzenec, které bude z této sumy financovat své parkovací plochy, kanalizaci, veřejné osvětlení. Jedná se o úsek zhruba 800 metrů dlouhý a může se zdát, že ta suma 66 milionů je za 800 metrů ulice poměrně vysoká částka. Je to drahé z důvodu výměny podloží, protože pod dlažebními kostkami je jiná struktura podloží, než je pod asfaltovým živičným kobercem, který se tam bude nyní pokládat. V Plzeňském kraji není příliš mnoho dalších míst, která jsou mimo památkovou rezervaci a je tam povrch ze žulových kostek,“ vysvětlil pro Regionpodlupou.cz první náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Bauer (ČSSD).

„Projekt rekonstrukce Radyňské ulice se připravoval poměrně dlouho, vzhledem k tomu, že nebyly vyjasněny majetkoprávní vztahy, nemohli jsme realizovat projekt a chyběly nám také prostředky. Nyní se podařilo dořešit pozemky a získali jsme i potřebné finance. Jde o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), SÚS dostala dotaci z ROPu. Projekt je rozdělený na dvě etapy, první etapa, která se začala nyní, zahrnuje úsek nad tratí až po autobusovou točnu v Kollárově ulici. Příští rok se bude pokračovat s druhou etapou, ta půjde přes koleje až k nákupnímu středisku,“ vysvětlila starostka Starého Plzence Vlasta Doláková (NEZ).

„Pro letošní rok 2012 jsme získali dotaci 4,7 milionu korun, na chodníky, podíl města bude letos kolem 10 milionů, součástí projektu jsou i změny křižovatkových napojení. Vysoutěžená částka, kterou má město celkem investovat se pohybuje na téměř 23 milionech korun. Na rok 2013 budeme zase žádat o dotaci SFDI. Tam se totiž musí žádat o dotaci každý rok,“ informovala starostka Doláková. Občanům rekonstrukce přinese vedle opravené komunikace také oboustranné bezbariérové chodníky, snížení hlučnosti, kdy se dlážděný povrch vymění za asfaltový. Součástí projektu je i nové veřejné osvětlení.

Rekonstrukci Radyňské ulice zahájila starostka Starého Plzence Vlasta Doláková společně s náměstkem hejtmana Jaroslavem Bauerem a nechyběl u toho ani hejtman Milan Chovanec | Autor: Richard Beneš

Skutečnost, že se věci daly do pohybu a stavební stroje se zakously do Radyňské ulice připomínající tankodrom, oceňují nejen obyvatelé Starého Plzence, ale i řidiči, kteří ulicí projíždějí. "Na opravu silnice čekám už pět let, za tu dobu jsem stačil zničit podvozky u tří automobilů, které naše rodina využívá. Silnice je děravá, a nejvíc dostala zabrat v době, když se stavěla dálnice D5 do Prahy. Tehdy se tam nadělaly největší díry, protože ulicí vedla objížďka pro kamiony. Silnice je stará 80 let a konečně jsme se dočkali, že se opravuje,“ uvedl Alois Žižka ze Starého Plzence. Další občan Plzence si zase pochvaloval, že mu už pod okny nebudou dunět auta po dlažebních kostkách.  

A zajímavý bude i osud starých dlažebních kostek. „Zůstanou v majetku Plzeňského kraje a požijeme je na jiných stavbách. V případě potřeby z takového materiálu potom řešíme různé zálivy u ulic, nebo se používají pro případy, když se rekonstruují komunikace v historických jádrech měst i obcí. Nebudou rozhodně předmětem prodeje. V projektu ROPu je stanoveno, že ze stavby se nesmí nic prodat, nesmí se ze stavby vytvořen žádný zisk. Kostky se rozhodně neztratí, budou v našem skladu do doby, něž se opět použijí,“ dodal ředitel SÚS Plzeňského kraje Stanislav Liška. 

Fotogalerie

Do dlažby zničeného povrchu Radyňské ulice se už zakously stavební stroje | Autor: Richard Beneš
Rekonstrukci Radyňské ulice zahájila starostka Starého Plzence Vlasta Doláková společně s náměstkem hejtmana Jaroslavem Bauerem a nechyběl u toho ani hejtman Milan Chovanec | Autor: Richard Beneš