Jsme televize vašeho kraje

Starosta Dobřan: „Plzeňáci se k nám stěhují, protože to mají blízko do Plzně."

Dobřany, publikováno 31.07.2012, autor: Richard Beneš

Starosta Dobřan Marek Sýkora | Autor: Richard Beneš

Na spolupráci s občany vsadilo vedení města Dobřany na jižním Plzeňsku, kde se občané výrazně podíleli na programu rozvoje města. Lidé vyslovili svá přání, co by ve městě chtěli mít a radnice se starala. Starosta Dobřan Marek Sýkora (NEZ) nyní mohl s klidem konstatovat, že drtivá většina požadavků obyvatel byla splněna.

 

Starosta Dobřan odpovídal ve čvrtek dopoledne také na vaše otázky v živém chatu ZDE.

 

„Na dobré cestě je i výstavba toho supermarketu, který drtivá většina obyvatel chce. Domluvili jsme se se soukromým investorem, na cestě je již písemná dohoda, že tam nebude jen supermarket, půjde o víceúčelový objekt a nahoře bude mít nové zdravotní středisko pro potřeby občanů města Dobřany,“ řekl Sýkora.

V Dobřanech se v poslední době hodně budovalo, město dokončilo rekonstrukci základní umělecké školy s altánem, kde se budou dělat koncerty. Jedná se o jednu z nejkvalitnějších uměleckých škol v Plzeňském kraji. Dokončili jsme úplně detailně také koupaliště, které se otevíralo loni, letos se ještě dodělávala budova občerstvení a zázemí. Budova vypadá jako loď se stěžněm. Začali jsme dělat komunikaci v ulici Průmyslová pro investory, kteří tam budou sídlit. Pokračujeme v rekonstrukci další důležité komunikace, která je páteřní dopravní komunikací v Dobřanech, připravujeme i rekonstrukce dalších komunikací,“ vysvětlil starosta.  

V Dobřanech se ovšem dělá i na menších akcích, za 14 dní se zahájí pátá etapa regenerace největšího sídliště v Dobřanech, kde se chystá oprava všech dosud neopravených starých chodníků. „V příštím roce bychom chtěli zahájit výstavbu lesoparku Martinská stěna, který byl původně vybudován za první republiky, ale nebyl udržován. Nyní ho chceme obnovit, je to celkem šest kilometrů stezek pro pěší, matky s dětmi a kočárky, nebo cyklisty v krásné přírodě se zastávkami i s výhledem na město. Budeme pokračovat s rekonstrukcemi dalších komunikací, hlavně s těmi, které jsou na příjezdu do města Dobřany od nového mostu, včetně třídy 1. Máje. Doba dotací z EU už reálně skončila, my můžeme tak akorát čekat a připravovat projekty na možná budoucí plánovací období. Snažíme se proto dotovat většinu těchto akcí z vlastních prostředků města. Budeme se samozřejmě ucházet o jakoukoliv dotaci z nějakých rozumných dotačních programů,“ popsal plány města jeho starosta.  

Moderátor Televize ZAK Viktor Nový přivítal ve Studiu Z starostu Dobřan Marka Sýkoru | Autor: Richard Beneš

Dobřany se v posledních létech staly oblíbenou destinací, kam se stěhují lidé z Plzně, což potvrdil i starosta. „Plzeňáci se k nám stěhují, protože to mají blízko do Plzně, kam ostatně dojíždí za prací většina našich obyvatel. Město stojí hned vedle dálnice a přivaděče na Klatovy, máme velmi dobrou polohu, která k nám lidi láká. Máme ovšem i přirozený přírůstek obyvatel, stoupají nám tedy obyvatelé a čím dál více nových občánků se nám rodí. Jsme díky tomu hodně mladé město, a proto je třeba podporovat aktivity nejen infrastrukturní, nejen veřejně prospěšných staveb, ale i aktivity směrem k lidem, zejména pak k těm mladým, aby se jim ve městě líbilo. Chceme být klidným a bezpečným zázemím v lokalitě kolem Plzně. Nehodláme zde mít velký průmysl, zájem máme o menší firmy,“ dodal starosta Dobřan Marek Sýkora.

 

 

 

Kdo je Marek Sýkora (NEZ)?

Původní profesí projektový manažer v Regionální rozvojové agentuře Plzeňského kraje, kde měl na starosti oblast životního prostředí a spolupráci samospráv měst, není členem žádné politické strany. V komunální politice působí od roku 2002. Od roku 2002 je členem Rady a zastupitelstva města Dobřany za sdružení nezávislých kandidátů Mladí pro Dobřany, od roku 2010 pracuje jako starosta města Dobřany. Nyní je Marek Sýkora kandidátem do krajských voleb v Plzeňském kraji  za  TOP 09 a Starostové, nominovaný politickým hnutím Starostové a nezávislí. Práce komunálního politika je podle něj o reálném životě o potřebách i prioritách města a mrzí ho, když jej lidé vnímají podle toho, jak se chovají politici ve vrcholné politice v Praze a vytvářejí negativní mediální obraz. 

Fotogalerie

Starosta Dobřan Marek Sýkora | Autor: Richard Beneš
Moderátor Televize ZAK Viktor Nový přivítal ve Studiu Z starostu Dobřan Marka Sýkoru | Autor: Richard Beneš