Jsme televize vašeho kraje

Starosta Dobřan na chatu přiznal, že čeká přírůstek do rodiny, slíbil občanům stavbu supermarketu, který si přejí

Plzeň, publikováno 03.08.2012, autor: Richard Beneš

Na chatu odpovídal starosta Dobřan Marek Sýkora | Autor: Richard Beneš

Hostem v pořadí již 11 chatu politických osobností na našem serveru Regionpodlupou.cz byl ve čtvrtek starosta města Dobřany Marek Sýkora (NEZ). Během hodiny od čtenářů dostal 17 otázek, na které obratem odpověděl. Tazatelé se zajímali nejen o fungování samosprávy v Dobřanech, o nové projekty, ale ptali se také starosty na jeho osobní život. Zanedlouho by se měl totiž stát poprvé otcem.

Hned první otázka mířila do černého, kdy se čtenář Karlos ptal starosty na to, zda plynou městu Dobřany nějaké peníze související s provozem nedaleké skládky odpadů Vysoká. „Dle zákona o odpadech má město Dobřany, jako obec, na jejímž katastru leží legální skládka odpadů finanční prostředky z každé tuny uloženého směsného komunálního odpadu. Tyto prostředky plynou do rozpočtu města Dobřany a jsou určeny na investice města Dobřany,“ uvedl starosta Sýkora.

Jiného čtenáře zase zajímalo, zda je pravdou, že se v Dobřanech schyluje ke stavbě supermarketu Penny, po kterém občané už delší dobu volali a zda jeho otevření neohrozí místní podnikatele. „Potvrzuji, že velmi intenzivně jednáme se soukromým investorem zastupujícím síť Penny nad přípravou realizace výstavby supermarketu, který si drtivá většina veřejnosti v Dobřanech přeje. To potvrdil i rozsáhlý průzkum názorů obyvatel v rámci programu rozvoje města. Zastupitelstvo města již schválilo záměr výstavby. Ve vztahu k místním obchodníkům očekáváme zvýšení konkurence nabídky maloobchodu v našem městě,“ uvedl Sýkora. Pro Regionpodlupou.cz pak starosta dodal, že se nebude jednat jen o objekt supermarketu, půjde totiž o víceúčelovou stavbu, která bude mít v patře nové zdravotní středisko sloužící pro potřeby místních obyvatel.

Čtenářku Helenu R. zajímalo, zda se starostovi už brzy narodí dcera nebo syn a za tento dotaz se jí dostalo od starosty poděkování. „Ano, čekáme s přítelkyní zanedlouho přírůstek do rodiny, moc se na to oba těšíme a přistupujeme k tomu s velkou pokorou. O co více jsme pokorní, o to více se těšíme. A co to bude? Bude to opravdu překvapení, nenechali jsme si sdělit, zda to bude chlapeček nebo holčička, všem říkáme, že to bude miminko. Hlavně, aby bylo zdravé, to je nejdůležitější!“ řekl budoucí otec.

Starosta Sýkora rovněž vysvětlil, že si město podle teoretických propočtů polepší v rámci novely zákona o rozpočtovém určení daní zhruba o 12 milionů korun. „Je to však částka hypotetická, protože bude záležet na skutečném výběru daní ze strany státu, zejména daně z přidané hodnoty a dle dosavadního výběru v letošním roce je zřejmý propad oproti očekávané částce. Proto v případě schválení této novely při sestavování rozpočtu města na příští rok budeme velmi střídmí a navýšení příjmů ve výši 12 milionů se tam rozhodně neobjeví. Případné navýšené prostředky budou využity na investice města, například na rekonstrukce komunikací, opravy budov v majetku města čin na nové projekty typu lesoparku Martinská stěna - nového vycházkového a výletního místa pro obyvatele města,“ informoval starosta.

Dalšího čtenáře zajímalo, koho by si přál dobřanský starosta vidět jako nového prezidenta republiky a co říká na kandidaturu potetovaného umělce Vladimíra Franze, či na bývalého ministra obchodu a průmyslu Vladimíra Dlouhého. „Budu se rozhodovat mezi panem Schwarzenbergem, panem Fischerem a panem Zemanem. Asi to bude rozhodnutí na poslední chvíli, prezidentský kandidát musí kromě řady jiných vlastností rozhodně mít dostatečné zkušenosti s vrcholnou politikou v naší zemi. Pan Franz je jistě zajímavá osobnost ve svém oboru, ale můj favorit to není. Pan Dlouhý má můj respekt, ale ve vrcholné politice se už opravdu dlouho nepohybuje,“ uvedl Marek Sýkora.

Úplně poslední otázkou odpověděl na to, s kým by v případě úspěchu v podzimních krajských volbách, kde kandiduje jako nestraník za TOP 09 a Starostové, chtěl spolupracovat. „Z hlediska mého politického smýšlení spíše samozřejmě s ODS, ale dokážu si představit i spolupráci s ČSSD či jinou demokratickou stranou. Vždy je to především o konkrétních lidech, jejich schopnostech a opravdovém zápalu pro rozvoj našeho kraje,“ dodal sympatický starosta Dobřan Marek Sýkora.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotogalerie

Na chatu odpovídal starosta Dobřan Marek Sýkora | Autor: Richard Beneš