Jsme televize vašeho kraje

NKÚ prověřoval čerpání dotací z EU pro regionální operační programy, zjistil řadu vážných pochybení

Praha, Plzeň, publikováno 06.08.2012, autor: Richard Beneš

ROP Jihozápad | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) si vzali na paškál regionální operační programy Jihozápad a Moravskoslezsko, aby zjistili, že od roku 2007 do roku 2011 bylo neoprávněně proplaceno 187,7 milionu korun. Kontroloři prověřili celkem 28 projektů za 950,2 milionu korun a odhalili porušování zákona o veřejných zakázkách způsobené hlavně nedostatečnou kontrolou projektů. V případě Plzeňského kraje se podařilo odhalit jen drobné administrativní pochybení v projektu rekonstrukce náměstí T.G.M. v Dobřanech.

NKÚ se při kontrolách zaměřil nejen na příjemce dotací z regionálních operačních programů, ale i na regionální rady, které projekty vybírají a dohlížejí na jejich průběh i vyúčtování. Z regionálního operačního programu Jihozápad se rozdělují evropské dotace pro Plzeňský a Jihočeský kraj. Právě ROP Jihozápad byl nejvíce kontrolovaným operačním programem v souvislosti se skandálem dvojice představitelů Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiřího Trnky a jeho podřízeného Martina Půlpytle. Oba čelili obvinění ze zneužití pravomoci kvůli rozdělování evropských dotací, pražský městský soud je ovšem v červenci překvapivě zprostil obžaloby v této kauze. Verdikt ovšem zatím není pravomocný.

Neoprávněné vyplácení evropských peněz odhalili kontroloři v projektech ROP Moravskoslezsko, řadu nedostatků zjistili i u ROP Jihozápad, až na jednu výjimku se ovšem týkaly projektů z Jihočeského kraje. Tam například umožnila regionální rada dvojici manažerů konzultovat vzájemně svoji práci, i když mají projekty hodnotit nezávisle na sobě. Manažeři se pak ve svých hodnoceních i výstupech naprosto shodovali. Regionální rada porušila pravidlo „kontroly čtyřma očima,“ a tím evropské i vlastní předpisy, stojí v závěrečné zprávě kontrolorů z NKÚ. Například Obec Boršov nad Vltavou na Českobudějovicku svou stavbu zkolaudovala o měsíc a půl později oproti původnímu projektu a porušila tak podmínky smlouvy. Regionální rada Jihozápad přesto schválila proplacení dotace ve výši 30,5 milionu korun.

Kontrolou NKÚ dále zjistila, že regionální rada nedůsledně prováděla kontrolní činnost u příjemce dotace projektu Dobřany - rekonstrukce náměstí T.G.M. Podle NKÚ nezjistila regionální rada v rámci administrativní kontroly, že příjemce dotace požadoval k proplacení v žádosti o platbu i výdaje na pořízení stejnopisů zadávací dokumentace, přestože tyto náklady již uhradili zájemci o veřejnou zakázku. Regionální rada tak neoprávněně uhradila nezpůsobilé výdaje za pořízení stejnopisů zadávací dokumentace ve výši 128 tisíc korun, čímž se dopustila porušení rozpočtové kázně. Proplacení nezpůsobilých výdajů zjistil úřad regionální rady až v rámci kontroly před závěrečnou platbou. Na základě zjištění této nesrovnalosti regionální rada uložila městu odvod a penále za porušení rozpočtové kázně, které město uhradilo.

Jihočeská města Jindřichův Hradec, Třeboň, České Budějovice a obec Boršov nad Vltavou dále nepostupovala při výběrových řízeních v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Statutární město České Budějovice například neoprávněně zahrnulo částku 1,86 milionu korun do způsobilých výdajů projektu.

Fotogalerie

ROP Jihozápad | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz