Jsme televize vašeho kraje

Stavba Corsa dostala další ránu, aktivisté doručili na magistrát archy s podpisy lidí, kteří chtějí v referendu rozhodnout o osudu stavby

Plzeň, publikováno 06.08.2012, autor: Richard Beneš

Členové přípravného výboru referenda o OC Corso přinesli podpisové archy s téměř 15 tisíci podpisy Plzeňanů | Autor: Richard Beneš

Pořádně tlustý štos podpisových archů se 14 768 podpisy obyvatel Plzně předali v pondělí na podatelně plzeňského magistrátu aktivisté, kteří bojují proti stavbě velkého obchodního centra Corso na Americké třídě. Podpisy sbírali aktivisté proto, aby vyvolali místní referendum, které by rozhodlo o osudu plánovaného obchodního centra, jež má vyrůst na místě zbouraného kulturního domu Inwest.

Do podatelny magistrátu míří členové přípravného výboru referenda o OS Corso s podpisovými archy | Autor: Richard Beneš

„Chtěli bychom referendum spojit s podzimními krajskými volbami, které se konají 12. a 13. října. Náklady na konání referenda by se tak zlevnily na pětinu a přišly by jen na 1,2 milionu korun. Nedokážeme si představit, že by zastupitelé vyhlásili referendum na jiný termín, než je termín krajských voleb. To by znamenalo výrazně vyšší výdaje z rozpočtu města a také pravděpodobnou nižší účast občanů. Úspora veřejných prostředků a zapojení co nejvíce Plzeňanek a Plzeňanů je podle nás jistě zájmem i plzeňských zastupitelů,“ uvedl pro Regionpodlupou.cz Martin Marek z přípravného výboru referenda. Aktivistům se podařilo od října loňského roku shromáždit o 1300 více potřebných podpisů, které je třeba pro vypsání místního referenda.    

„Jedná se o největší podpisovou akci v historii města a zastupitelé už nebudou moci ignorovat své občany. Referendum si přeje více voličů, než kolik volilo jednotlivé strany velké koalice ODS a ČSSD na plzeňské radnici. Půjde o první referendum ve velkém českém městě. Lidé budou schvalovat, zda má radnice podniknout všechny kroky, aby nevzniklo obchodní zařízení a zda má bezodkladně schválit změnu územního plánu plochy na urbanistickou zeleň,“ vysvětlil aktivista Marek. Magistrát může proti stavbě obchodního centra bojovat tím způsobem, že neprodá zbylé pozemky, které Corso potřebuje, připraví regulační plán, změní územní plán nebo vyhlásí stavební uzávěru.

Čtveřice aktivistů přinesla na magistrát těměř čtyři kilogramy podpisových archů a na tahu je nyní magistrát. Radnice totiž musí podpisy prověřit a návrh na referendum může do 15 dnů navrhovatelům vrátit z důvodu případného nedostatku potřebných podpisů. Pokud se tak nestane, musí městské zastupitelstvo rozhodnout na svém nejbližším zasedání 6. září o termínu referenda, které má být vyhlášeno do 90 dnů. V případě, že tak neučiní, rozhodne do 15 dnů krajský soud. Referendum bude platné, pokud se jej zúčastní 35 procent oprávněných voličů a více jak 50 procent z nich rozhodne ve prospěch návrhu aktivistů. Výsledek hlasování by měl být právně závazný pro zastupitelstvo.

Martin Marek předává podpisové archy pro referendum | Autor: Richard Beneš

Velká část plzeňské veřejnosti je proti stavbě obřího obchodního centra přímo ve středu města. „Lidé často propadali velké apatii k tomu, zda referendum může něco změnit. Sběr podpisů trval stovky hodin a hovořili jsme s tisíci občany. Lidi nadchlo, že nejsme nikým organizováni a vše děláme ve volném čase,“ uvedl Petr Vaněk, další člen přípravného výboru referenda.  

Obchodní centrum Corso za 2,5 miliardy korun, kde budou vedle obchodů, kanceláří a bytů také prostory pro volný čas, hodlá v Plzni vybudovat česká developerská společnost Amádeus Real. Ta ovšem zatím nepožádala o územní rozhodnutí. Proti stavbě vznikla petice, kterou do června 2011 podepsalo 9200 Plzeňanů. Radnice vyhlásila na místo architektonickou soutěž, ale nakonec ji zrušila. Nezahájila změnu územního plánu, kterou požadovali aktivisté. Důvodem byl podle města fakt, že investor už byl s přípravou Corsa daleko.

Úřednice podatelny převzala všechny podpisové archy | Autor: Richard Beneš

V červnu měli zastupitelé projednávat prodej pozemků potřebných pro vybudování obchodního centra Corso, ale tento bod byl nakonec z programu jednání zastupitelstva stažen. „Investor v projektu na stavbu obchodního centra nesplnil regulační podmínky z hlediska architektonického členění objektu, které si město stanovilo. Už dříve jsem avizovala, že pokud společnost Amádeus Real nesplní naše podmínky, nebude zastupitelstvo o pozemcích jednat,“ uvedla tenkrát radní Helena Matoušová (ODS).

„Těsně před zastupitelstvem jednala skupina architektů, která dospěla k závěru, že regulační podmínky nebyly stále splněny, investor je o nich ochoten jednat, změny vnímá a bude na nich pracovat, aby to bylo ku prospěchu města,“ vysvětli na posledním zastupitelstvu náměstek primátora Petr Rund (ODS). A o jakých regulačních podmínkách je vlastně řeč? Komisi odborníků složené z architektů vadil fakt, že investor vyprojektoval obchodní centrum jako monolitický objekt. Podle regulačních podmínek se má tato obrovská hmota budovy rozčlenit, rozdělit a zlidštit. Obří objekt v takové podobě, jakou předložil investor, podle expertů na Americkou třídu nepatří.

Téměř 15 tisíc Plzeňanů si přeje vyhlášení referenda o stavbě OC Corso | Autor: Richard Beneš

Znění otázek navržených k rozhodnutí v místním referendu:

1.   Souhlasíte s tím, aby město Plzeň bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě Domu kultury Inwest? ANO/NE

2.   Souhlasíte s tím, aby Zastupitelstvo města Plzně bezodkladně schválilo změnu územního plánu pro území ohraničené ulicemi Americká, Denisovo nábřeží, Pražská a Sirková na plochu urbanistické zeleně? ANO/NE

Fotogalerie

Členové přípravného výboru referenda o OC Corso přinesli podpisové archy s téměř 15 tisíci podpisy Plzeňanů | Autor: Richard Beneš
Do podatelny magistrátu míří členové přípravného výboru referenda o OS Corso s podpisovými archy | Autor: Richard Beneš
Martin Marek předává podpisové archy pro referendum | Autor: Richard Beneš
Úřednice podatelny převzala všechny podpisové archy | Autor: Richard Beneš
Téměř 15 tisíc Plzeňanů si přeje vyhlášení referenda o stavbě OC Corso | Autor: Richard Beneš