Jsme televize vašeho kraje

Tažení na Plzeň Vít Bárta zrušil, do voleb v kraji nakonec vůbec nezasáhnou Věci veřejné

Praha, Plzeň, publikováno 07.08.2012, autor: Richard Beneš

Plzeň - Bártovo Waterloo? | Autor: Autor: Martin Hron

Věci veřejné vůbec nezasáhnou v Plzeňském kraji do podzimních krajských voleb a bývalý ministr dopravy Vít Bárta vzal zpět svoji dříve avizovanou kandidaturu na post hejtmana Plzeňského kraje. Předseda Věcí veřejných Radek John v úterý na tiskové konferenci představil kandidáty VV pro krajské volby. Věci veřejné nakonec budou kandidovat jen v šesti ze třinácti krajů.

„Chtěl jsem kandidovat, abych v rámci kampaně poukázal na to, jak v praxi funguje kmotrovský systém ve vysoké politice. Vždyť přes exministra Jiřího Pospíšila získával plzeňský kmotr Roman Jurečko svůj vliv na resort spravedlnosti, další ministerstva i státní a polostátní firmy. Situace se změnila po odvolání Jiřího Pospíšila z funkce ministra,“ uvedl v úterý na tiskové konferenci Vít Bárta.

„Volbou Pospíšila volí Plzeňané i jeho kmotra,“ vzkázal Bárta voličům do Plzně v souvislosti s kandidaturou odvolaného ministra Jiřího Pospíšila, který se stal lídrem kandidátky ODS do krajských voleb v Plzeňském kraji. „Nejsem sběratelem židlí, nemyslím si, že by poslanec měl být zároveň hejtmanem. Můj čas ještě nepřišel,“ odůvodnil nakonec Bárta fakt, že nebude za VV, ani jiný politický subjekt kandidovat v Plzeňském kraji na post hejtmana. Do budoucna ovšem Bárta plánuje, že si v Plzeňském kraji otevře poslaneckou kancelář, kde by chtěl upozorňovat na špatnosti v regionu. 

„Tak on nám Bárta nekandiduje, nepřekvapilo mě toto jeho jednání. Nepřekvapilo mě ani to, co o nás dnes v médiích prohlašuje,“ reagoval na Bártova slova pro Regionpodlupou.cz Roman Jurečko, místopředseda oblastního sdružení ODS v Plzeňském kraji „Je to úplně zcestné, když Bárta slavnostně oznámil svoji kandidaturu, tak to bylo v době, kdy Jiří Pospíšil nekandidoval, protože byl ministrem spravedlnosti. Nyní Bárta svoji kandidaturu zrušil, když naopak kandiduje v krajských volbách Jiří Pospíšil,“ podivuje se Roman Jurečko nad jednáním Bárty. Podle jeho slov by bývalý ministr dopravy ani nedokázal v regionu sestavit kandidátku.     

Fotogalerie

Plzeň - Bártovo Waterloo? | Autor: Autor: Martin Hron