Jsme televize vašeho kraje

Do podzimní bitvy o hejtmanství se registrovalo 16 politických subjektů

Plzeňský kraj, publikováno 08.08.2012, autor: Richard Beneš

V podzimních krajských volbách půjde o to, kdo bude z této budovy vládnout Plzeňskému kraji | Autor: Richard Beneš

Do bitvy o Plzeňský kraj se v podzimních krajských volbách zapojí celkem 16 politických stran, hnutí a koalic, které se stačily zaregistrovat do řádného termínu, jenž vypršel v úterý v 16.00 hodin. Oproti minulým krajským volbám se zaregistrovalo o jeden politický subjekt méně, informoval Regionpodlupou.cz Přemysl Tomašuk z Krajského úřadu Plzeňského kraje, který se zabývá registracemi. Úřad bude nyní do 25. srpna zpracovávat všechny kandidátky. Ve hře o hejtmanství je 45 křesel krajských zastupitelů a post hejtmana.

Křeslo hejtmana i celkovou vládu v Plzeňském kraji bude obhajovat ČSSD, největším protivníkem jí bude ODS, dále KSČM a koalice TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj. K volbám se registrovaly i další politické subjekty, jako je Balbínova poetická strana (BPS), Česká pirátská strana (Piráti), Národní socialisté - levice 21. století (NS-LEV 21), Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ), Strana svobodných občanů (Svobodní), Strana zelených (SZ), Suverenita - Strana zdravého rozumu (Suverenita) a strana se zkráceným názvem Volte Pravý Blok, dále pak hnutí Sdružení nestraníků (SN), koalice Dělnická strana sociální spravedlnosti - STOP NEPŘIZPŮSOBIVÝM! (DSSS). Tu tvoří DSSS a Strana pro Evropu. Do voleb hodlá zasáhnout také Koalice pro Plzeňský kraj (KPPK), jíž tvoří KDU-ČSL, Strana soukromníků ČR (SSČR) a hnutí Nestraníci, dalším kandidujícím subjektem je koalice Sdružení pro náš kraj - SNK (SPNK - SNK), kterou tvoří politické strany SNK-ED a Alternativa.

V bitvě osobností půjde především o boj současného hejtmana a krajského stranického předsedy Milana Chovance (ČSSD) s lídrem kandidátky ODS Jiřím Pospíšilem, jenž rovněž stojí v čele občanských demokratů v regionu. Velké ambice má i lídr uskupení TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj Pavel Čížek, který je starostou Spáleného Poříčí. Do bojů překvapivě nezasáhne Vít Bárta, který na jaře avizoval svůj neméně překvapivý záměr, ucházet se v krajských volbách o post hejtmana Plzeňského kraje. Věci veřejné v úterý na své tiskové konferenci v Praze oznámily, že strana v Plzeňském kraji kandidovat nebude a od kandidatury na hejtmana nakonec upustil i Vít Bárta.    

Fotogalerie

V podzimních krajských volbách půjde o to, kdo bude z této budovy vládnout Plzeňskému kraji | Autor: Richard Beneš