Jsme televize vašeho kraje

Místo boje o křeslo hejtmana si Vít Bárta otevře v Plzni poslaneckou kancelář, chce zatápět kmotrům

Plzeň, publikováno 09.08.2012, autor: Richard Beneš

Vít Bárta chystá v Plzni otevření poslanecké kanceláře | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Neformální šéf Věcí veřejných a bývalý ministr dopravy Vít Bárta v úterý oznámil, že nebude kandidovat v Plzeňském kraji v podzimních krajských volbách na post hejtmana a VV se navíc v regionu vůbec voleb nezúčastní. V rozhovoru pro TV ZAK a Regionpodlupou.cz Bárta ve čtvrtek uvedl, že svého působení v Plzni se nevzdá a plánuje zde koncem léta otevřít svoji poslaneckou kancelář.

„V Plzeňském kraji otevíráme naši poslaneckou kancelář a dále chci pomáhat lidem, se kterými jsem se v Plzni v posledních měsících setkal a kteří mi o pomoc požádali. Nicméně v současné době, kdy za Věci veřejné kandidují takové osobnosti, jako je Lenka Procházková, Simona Chytrová a Karel Pražák jsem dospěl k názoru, že nechci tyto osobnosti v tuto chvíli zatížit mojí situací, ve které se nacházím já a ve volbách tedy nebudu kandidovat,“ uvedl Vít Bárta.

„Jsem přesvědčen o tom, že tím, že premiér Petr Nečas odvolal pana ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z funkce s komentářem, že končí v Praze i jinde vliv pana Romana Jurečka, tak pevně doufám, že se mi podařilo docílit toho, o co jsem od začátku ve své neoficiální kampani usiloval. A to je upozornit na praktiky kmotra Jurečka. Upozornit na to, kdo reálně posouvá Pospíšila na Plzeňsku v ODS,“ vysvětlil Bárta své důvody, proč nakonec upustil od své kandidatury v Plzeňském kraji.

Podle svých slov hodlá Vít Bárta úřadovat ve své plzeňské kanceláři každý týden, protože se na něho obrátilo v poslední době s žádostí o pomoc hodně místních lidí. „Máme každotýdenní agendu k tomu, abychom ji posouvali ve prospěch Plzně. Konkrétní prosby občanů jsou především spojeny se spory s městem Plzeň, nebo jejich spory naráží na působnost kmotra Jurečka. A tyto konkrétní případy pak také odkazuji na svůj osobní web, kde je budu průběžně uveřejňovat. Jde o to, aby lidí věděli, s kým mají tu čest,“ uvedl Bárta.

„Na přelomu srpna nebo září bychom chtěli naši kancelář otevřít. Zatím nejsem ještě schopen nastavit pravidelný termín mých plzeňských návštěv. Chci to mít tak, abych se jeden den v týdnu v Plzni zdržoval. Slibuji, že v Plzni budu fungovat až do vypršení svého poslaneckého mandátu,“ dodal Vít Bárta. 

Zrušení ohlášené kandidatury Víta Bárty na post hejtmana nepřekvapilo jeho největšího plzeňského rivala Romana Jurečka, místopředsedu oblastního sdružení ODS v Plzeňském kraji. „Je to úplně zcestné, když Bárta slavnostně oznámil svoji kandidaturu, tak to bylo v době, kdy Jiří Pospíšil nekandidoval, protože byl ministrem spravedlnosti. Nyní Bárta svoji kandidaturu zrušil, když naopak kandiduje v krajských volbách Jiří Pospíšil,“ podivuje se Roman Jurečko nad jednáním Bárty. Podle jeho slov by bývalý ministr dopravy ani nedokázal v regionu sestavit kandidátku.     

 

Fotogalerie

Vít Bárta chystá v Plzni otevření poslanecké kanceláře | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz