Jsme televize vašeho kraje

Kraj se podílí na projektu transformace domovů pro osoby se zdravotním postižením, stěhují se do vlastních bytů

Stod, publikováno 09.08.2012, autor: Richard Beneš

Z ústavů sociálních služeb by se měli jejich klienti stěhovat do chráněných bytů a domů, aby se mohli co nejvíce začlenit do běžného života | Autor: Jindřich Štreit

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) představilo ve čtvrtek v Plzni projekt, kterým bude postupně transformovat domovy pro osoby se zdravotním postižením. Do pilotního projektu transformace se zapojilo 32 ústavů s celkovým počtem 3800 klientů. Cílem projektu je postupné rozpouštění velkých ústavů a maximální možné začlenění klientů do společnosti. Namísto velkých ústavů budou obývat chráněné byty a domky. Tam je budou navštěvovat asistenti nebo pracovníci, kteří jim zajistí potřebnou péči. V Plzeňském kraji se zatím transformují ústavy ve Stodu a ve Zbůchu, informoval Petr Mach v MPSV.

Na celý projekt transformace sociálních služeb má ministerstvo vyčleněno 136 milionů korun, na podporu realizace je připraveno 1.3 miliardy korun z evropských fondů. Peníze jsou určené především na nákup, stavbu a rekonstrukci domů a bytů, do nichž se klienti ústavů přestěhují, a mohou tak žít samostatnějším a hodnotnějším životem. Plzeňský kraj zřizuje 12 příspěvkových organizací a je největším poskytovatelem sociálních služeb v regionu.  

S postupným začleňováním svých klientů do běžného života začal již před dvěma léty Domov pro osoby se zdravotním postižením ve Stodu. Pět bývalých klientů žije v nedalekém Holýšově, kde obývá dva byty v sídlištní zástavbě. Zpočátku potřebovali bývalí klienti ústavu 20 hodin péče a asistence, postupně se tato doba zkrátila na současné pouhé čtyři hodiny. „Všichni se osamostatnili, potřebují pomoci jen s nějakým základním hospodařením s penězi, případně se stykem na úřadech. Naopak zcela soběstační jsou v péči o domácnost, obstarají si základní nákupy, pravidelně dochází do zaměstnání. Máme vyzkoušeno, že do samostatného života můžeme pustit i jedince, kteří žili v ústavu od šesti let a prožili tam desítky let svého života,“ řekl pro Regionpodlupou.cz Radomír Bednář, ředitel stodského domova.  

V domově se Stodu je 188 klientů a počítá s tím, že po dokončení všech etap transformace zůstane v ústavní péči kolem 44 osob, které budou žít v menších a samostatnějších skupinkách.  Pro potřeby ostatních klientů se nyní rekonstruuje v Holýšově, Stodu, Nýřanech a Dnešicích deset bytů v novostavbách nebo v rekonstruovaných domech a domcích. Lidé nepřichází v žádném případě o potřebné služby asistentů, kteří za nimi docházejí. Proces transformace spočívá v novém způsobu poskytování služeb, namísto jednoho centralizovaného zařízení mohou klienti využívat nově vybudované domácnosti nebo chráněné byty v blízkosti města Stod, kde bude i nadále sídlit management Domova pro osoby se zdravotním postižením Stod.  

Transformaci sociálních ústavů a následné zapojení jejich klientů do většinové společnosti podpořil svými fotografiemi zřejmě nejznámější český fotograf Jindřich Štreit, který fotografuje postižené lidi už celá desetiletí a zabývá se ve svých fotografiích sociálními tématy. Fotografie Jindřicha Štreita z cyklu Život místo ústavu jsou nyní k vidění v hale hlavního nádraží ČD v Plzni až do konce srpna.

„Po sametové revoluci se u nás začala situace v sociálních ústavech měnit hodně k lepšímu, můj názor je, že tito lidé jsou bezbranní a potřebují naši pozornost, ochranu a pochopení. Při návštěvách ústavů mě hodně překvapilo množství lidí, kteří jsou v nich umístění. Osobně považuji vytváření skutečného domova místo života v ústavu za ten nejlepší možný cíl a plně jej podporuji,“ řekl Jindřich Štreit.

  

Fotogalerie

Z ústavů sociálních služeb by se měli jejich klienti stěhovat do chráněných bytů a domů, aby se mohli co nejvíce začlenit do běžného života | Autor: Jindřich Štreit
Dva muži | Autor: Jindřich Štreit
Chlapec fotografuje | Autor: Jindřich Štreit