Jsme televize vašeho kraje

Další politický turista! František Weinfurter opustil ODS a bude kandidovat za Zemanovce v krajských volbách

Plzeň, publikováno 15.08.2012, autor: Richard Beneš

František Weinfurter | Autor: Archiv ODS

Řady ODS v Plzeňském kraji opustil začátkem srpna její dlouholetý člen, který byl i členem regionální rady a bývalý plzeňský městský zastupitel František Weinfurter. Překvapivě se nyní objevil na 4. místě kandidátky Strany práv občanů – Zemanovci (SPOZ), kde kandiduje jako nezávislý kandidát v podzimních krajských volbách. Po sociálnědemokratické senátorce Jiřině Rippelové, kterou SPOZ získali jako svoji kandidátku do senátních voleb je Weinfurter dalším velkým úlovkem, jehož Zemanovci v Plzeňském kraji odloudili od jiné politické strany.

Server Regionpodlupou.cz zastihl ve středu Františka Weinfurtera v okamžiku, kdy si užíval zahraniční dovolenou u moře. „Ano, mohu skutečně potvrdit, že jsem jako čtyřka na kandidátce SPOZ. Ještě předtím, než se kandidátní listiny uzavíraly, tak jsem rezignoval na všechny funkce v ODS i na členství ve straně. Vedení ODS jsem zaslal dopis, ve kterém jsem vysvětlil mé kroky, jež mě vedly k rozhodnutí vystoupit z ODS a kandidovat jako nezávislý kandidát za Stranu práv občanů – Zemanovci,“ uvedl Weinfurter.

Dnes již bývalý člen ODS Weinfurter uvedl, že je mu velmi blízká osoba Miloše Zemana i styl politiky, kterou dělal v minulosti a kterou bude razit i nadále. „Miloše Zemana považuji za nejlepšího kandidáta na prezidenta a kandidaturou za SPOZ chci vzbudit zájem o prezidentskou volbu. Je to moje forma podpory prezidentského kandidáta. Moje rozhodnutí nebylo motivováno příslibem nějakých funkcí,“ uvedl Weinfurter. Podle jeho slov je Miloš Zeman zárukou, že se do politiky vrátí časy, kdy se dodržovaly koaliční dohody.

„Některým lidem z ODS jsem mé záměry oznámil s předstihem, několik dalších lidí mi sem teď volalo a ptali se, zda je to pravda. Nikdo mě od mého záměru neodrazoval, vše proběhlo naprosto v klidu,“ dodal František Weinfurter.

Klidné rozloučení Weinfurtera s ODS potvrdil i regionální manažer Michal Šašek. „Dostali jsme od něho dopis před uzavřením kandidátek pro krajské volby, kde nám oznámil rezignaci na funkce i členství v ODS. Uvedl, že hodlá kandidovat za SPOZ, vysvětlil, že má blízko k Miloši Zemanovi a že v ODS pro něho nyní není dostatečné uplatnění. Celá záležitost proběhla naprosto bez emocí,“ uvedl regionální manažer ODS Michal Šašek. 

I nadále se František Weinfurter zobrazuje na webu ODS jako člen strany poté, co se jeho jméno zadá do vyhledavače. 

Fotogalerie

František Weinfurter | Autor: Archiv ODS