Jsme televize vašeho kraje

Město Plzeň sjednotilo dočasně logo s logem projektu evropského města kultury, prim hraje růžová barva

Plzeň, publikováno 16.08.2012, autor: Richard Beneš

Ředitel společnosti Plzeň 2015 Tomáš Froyda představuje novou podobu sjednoceného loga | Autor: Richard Beneš

Město Plzeň podpoří projekt Evropské hlavní město kultury i tím, že bude příští tři roky používat shodné logo s projektem. Až doposud se Plzeň prezentovala logem kandidátským. Sjednocené logo s logem projektu Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury začne město používat už od září. „Projekt je pro Plzeň prestižní událostí a zviditelní ji v rámci celé Evropy,“ uvedla náměstkyně primátora Eva Herinková (ČSSD).

„Přijetí nového loga vidíme jako logický krok, kterým vyjadřujeme podporu projektu, od něhož si slibujeme, že výrazně zlepší život ve městě k lepšímu,“ řekla náměstkyně primátora Herinková.

„Sloučení loga je běžnou praxí, řada předešlých měst kultury postupovala stejně a přejala projektové logo. Usnadní to komunikaci s veřejností a pomůže ušetřit finance na propagaci. Veškeré komunikační aktivity vztahující se k projektu totiž zároveň propagují město a naopak,“ informoval ředitel o.p.s. Plzeň 2015 Tomáš Froyda.

Dodatečné náklady spojené se změnou loga budou minimální, protože radní města s nimi dopředu počítali. „Věděli jsme, že k tomuto kroku dojde, proto jsme velkou část nakoupených dokumentů, dárkových předmětů a dalších materiálů nechali nepotištěnou. Nyní pouze dotiskneme příslušné logo,“ potvrdila Herinková. Částka za výměnu stávajícího loga v prostředí města se bude pohybovat v řádech desetitisíců.

Náměstkyně primátora Eva Herinková je s podobou nového loga velmi spokojená | Autor: Richard Beneš

„Rádi bychom, aby se Plzeňané s novým logem sžili a vzali ho, stejně jako celý projekt, za své. Logo tvoří stylizovaný letopočet 2015 a nápis Plzeň. Grafika je moderní a jednoduchá, ale i tak se designéři inspirovali plzeňskými reáliemi,“ uvedl Froyda. Číslici pět na konci letopočtu nahradilo pět teček rozmístěných jako na hrací kostce. Pět teček symbolizuje čtyři plzeňské řeky slévající se ve městě v jednu. Barevnost prý volně vychází z barev plzeňského městského znaku, což je tvrzení, které ovšem potřebuje patřičný výklad. Každý Plzeňan totiž dobře ví, že ve znaku města je červená barva a nikoliv růžová, která tvoří část loga. „Většina českých měst má ve svém logu i znaku červenou a modrou barvu. Proto jsme tu červenou barvu transformovali do růžové, abychom se odlišili. Doporučili nám to experti,“ vysvětlil změnu červené barvy v růžovou Tomáš Froyda. 

Titul Evropského hlavního města kultury obdrží každý rok dvě města v rámci EU. Jeho cílem je prezentovat bohatství, různorodost i příbuznost evropských kultur a přispět k jejich vzájemnému porozumění. Už od svého založení v roce 1985 je tak přehlídkou toho nejlepšího, co dokáže Evropa na kulturním poli nabídnout.  Projekt má ale i významné socio-ekonomické dopady. Studie provedené Evropskou komisí potvrdily, že udělení titulu a následné investice do kulturního programu a infrastruktury vedou k obnově měst, zlepšují jejich obraz na mezinárodním poli i v očích jejich vlastních obyvatel a pomáhají nastartovat dlouhodobý rozvoj města i regionu.

Tomáš Froyda zapózoval před plakáty, které doprovází vizuální kampaň projektu | Autor: Richard Beneš

Fotogalerie

Ředitel společnosti Plzeň 2015 Tomáš Froyda představuje novou podobu sjednoceného loga | Autor: Richard Beneš
Náměstkyně primátora Eva Herinková je s podobou nového loga velmi spokojená | Autor: Richard Beneš
Tomáš Froyda zapózoval před plakáty, které doprovází vizuální kampaň projektu | Autor: Richard Beneš
Premiérové představení nového loga se odehrálo v obřadní síni plzeňského magistrátu | Autor: Richard Beneš
Nové loga města Plzně a projektu evropského hlavního města kultury | Autor: Richard Beneš
Původní logo, kterým se Plzeň prezentovala v rámci projektu | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz