Jsme televize vašeho kraje

Živnostníci se obávají, že je rekonstrukce ulic Perlová a Veleslavínova přivede na mizinu, magistrát to nevidí tak černě

Plzeň, publikováno 20.08.2012, autor: Richard Beneš

V Perlové ulici se již začalo s rekonstrukcí | Autor: Richard Beneš

Vážné existenční obavy vzbuzuje v podnikatelích sídlících se svými provozovnami v Perlové a ve Veleslavínově ulici, kompletní rekonstrukce těchto ulic, která právě začala. Zatímco město vyzývá živnostníky k trpělivosti, ti se obávají, že během několika měsíců oprav přijdou o zákazníky a zkrachují, protože nebudou mít na drahé nájmy.

Stavební firma Eurovia začala nyní s kompletní rekonstrukcí Perlové ulice. Oprava má skončit do začátku října, poté se stavební stroje přesunou do navazující Veleslavínovy ulice. „Obyvatelé a živnostníci obou ulic v samotném srdci Plzně musí počítat s nezbytnými omezeními. Město je připraveno s nimi komunikovat o opatřeních tak, aby se minimalizoval vliv stavby na jejich běžný život,“ řekla pro Regiponpodlupou.cz mluvčí magistrátu Zdena Kubalová.

Celá oprava je rozdělena na několik etap a potrvá do jara příštího roku. „Jsme si vědomi toho, že rekonstrukce přinese obyvatelům a obchodníkům těchto ulic určitá omezení, ale jsme připraveni na individuální komunikaci s lidmi, nebo pokud si zvolí zástupce, informace o pokračujících pracích budeme předávat tomuto zástupci,“ říká náměstek primátora Petr Rund (ODS). „Věřím, že spolupráce na obou stranách bude o vstřícnosti, a to především proto, aby se mohlo opravovat rychle a podle harmonogramu,“ vysvětlil Rund. Ten také věří, že v konečném výsledku budou všichni spokojeni a připomíná rekonstrukci Martinské ulice, která se v roce 2010 stala pěší zónou. Obnova přispěla ke zvýšení její atraktivity. „Dnes se těší neobyčejnému zájmu jak Plzeňanů, tak turistů,“ upozorňuje Rund.

Akce se provádí v rámci obnovy historického jádra města a musí splňovat požadavky kladené na stavby prováděné v prostředí městské památkové rezervace. Z vozovky bude odstraněn asfaltový povrch a nahradí jej kamenná dlažba z žulových kostek. Na chodníky se vrátí charakteristická plzeňská dlažba, velké žulové desky kladené do pískového lože. Vlastní uliční uspořádání se nezmění. Zůstane původní šířka vozovky i chodníků. Bezbariérově se upraví chodníky na nárožích navazujících ulic a nástupní hrany takzvaných míst pro přecházení budou doplněny varovnými pásy pro orientaci nevidomých a slabozrakých. Zhotovitelem stavby je společnost Eurovia, která nabídla nejnižší částku ve výši 12,3 milionu korun, přičemž rozpočtová cena byla vyčíslena na 17,7 milionu korun.

Veleslavínova ulice není momentálně také průjezdná | Autor: Richard Beneš

„V souvislosti s rekonstrukcí Veleslavínovy ulice nás zatím nikdo jako obchodníky neoslovil. Informace které máme, pro nás znamenají, že pokud rekonstrukce bude vyžadovat celé uzavření Veleslavínovy ulice, tak důsledky jsou pro nás likvidační. Spousta zákazníků k nám přijíždí autem, nakupují si tady, zajdou do kavárny na kávu, pokud sem nebudou mít možnost vjet autem, tak sem nepřijdou,“ říká Stanislava Lásková, majitelka známé galerie a baru Azyl. „Potom, až se rozkopou chodníky, což už jsme zažili jednou, když se pokládal teplovod, tak lidi tehdy nebyli ani ochotní po rozkopaných chodnících a po lávkách sem do ulice chodit. Raději to obešli po náměstí. Ta situace bude pro nás asi tragická. My to musíme respektovat, je to veřejný zájem, ale byli bychom rádi, aby ta ulice mohla zůstat průjezdná, pokud by to šlo,“ říká podnikatelka Lásková.

Majitelka vyhlášené galerie, by si stejně jako další živnostníci z Veleslavínovy ulice, kde je mimo jiné například také pekárna, přála, aby se při opravě obě ulice zavíraly jen po částech a vždy na co nejkratší dobu. „Živnostníci v domech, které patří městu, mohou žádat kompenzaci při platbě nájemného. My, co jsme u soukromníka, máme smůlu. Musíme se s ním zkusit dohodnout, pokud zrovna nemá k tomu kladný přístup a chce vymáhat plnou částku, tak je těžko představitelné, zda to vydržíme a zda budeme schopni platit ten nájem. Město je ochotno dát po dobu opravy symbolický nájem, ale soukromník ochotný asi nebude,“ postěžovala si Stanislava Lásková.  

 

Fotogalerie

V Perlové ulici se již začalo s rekonstrukcí | Autor: Richard Beneš
Perlovou ulicí již nikdo neprojede | Autor: Richard Beneš
Veleslavínova ulice není momentálně také průjezdná | Autor: Richard Beneš
Živnostníci ve Veleslavínově ulici se obávají, že je rekonstrukce přivede na mizinu | Autor: Richard Beneš