Jsme televize vašeho kraje

Kraj chystá rekonstrukce dalších silnic v regionu, peníze chce získat z ROPu

Plzeňský kraj, publikováno 27.08.2012, autor: Richard Beneš

Kraj chystá opravy dalších silnic v regionu prostřednictvím peněz z ROPu | Autor: Richard Beneš

Peníze uspořené ve výběrových řízeních umožnily vedení Plzeňského kraje podpořit stavbu více silnic prostřednictvím Regionálního operačního programu EU. Radní schválili předfinancování stavby čtyř komunikací za 122 milionů korun. O přidělení dotací by mělo být jasno během dvou měsíců a na jaře by se už mohly rekonstruovat a stavět silnice v Horšovském Týně, v Modravě v Plzni-Křimicích a dva mosty v Manětíně. Pro Regionpodlupou.cz to uvedl náměstek hejtmana Plzeňského kraje Jaroslav Bauer (ČSSD). Tento návrh ještě musí odsouhlasit zastupitelstvo Plzeňského kraje, které se uskuteční 10. září 2012.

„V nové a již vyhlášené 21. výzvě ROP na modernizaci silniční sítě, financované většinou z úspor z předchozích výběrových řízení, je pro Plzeňský i Jihočeský kraj alokováno asi 480 milionů korun,“ vysvětlil náměstek Bauer. V případě zmíněných komunikací se jedná o krajské silnice II. třídy. Rekonstrukce silnice II/200 vedoucí z Horšovského Týna do Vidlic by měla přijít na 55,5 milionu korun, pro opravu silnice II/16910 na šumavské Modravě s místní komunikací se počítá s částkou 12,5 milionu korun. Okružní křižovatka II/605 na plzeňské silnici Křimická, kde by měla vyústit první část západních obchvatu Plzně, který se začne budovat letos na podzim, by měla stát 25,5 milionu korun. Rekonstrukce dvou mostů v Manětíně bude stát 28,5 milionu korun. Podle slov náměstka Bauera všechny stavby skončí v polovině roku 2014.

Kromě toho radní schválili ještě seznam dalších sedmi komunikací, na jejichž opravu bude kraj usilovat o získání zbylých peněz z ROP.  V seznamu je první etapa silnice z Břas do Liblína na Rokycansku, třetí úsek silnice z Pernolce do Přimdy, modernizace aglomeračního okruhu z Tlučné do Lozy na Plzeňsku, silnice Bor-Rozvadov. Dále se jedná o druhou část silnice v Plzni na Bílé Hoře, rekonstrukci průtahu Štěnovic a opravu mostu v Měcholupech na Plzeňsku.

Celkem se jedná o stavby za zhruba 390 milionů korun, které by se měly financovat z 24. výzvy, jež bude zřejmě vyhlášena na přelomu letošního roku. Zatím však není jasné, kolik v ní bude peněz. Plzeňský kraj přesto schválil záměr na velký objem staveb. „Nechceme být postaveni do situace, kdy bychom tam neměli co zařadit,“ vysvětlil náměstek hejtmana Bauer. Podle jeho slov jsou na některé projekty hotová územní rozhodnutí, další mají stavební povolení, v některých případech už jsou i smlouvy na pozemky. Jde o bezproblémové akce, které lze postavit do roku 2014. 

Fotogalerie

Kraj chystá opravy dalších silnic v regionu prostřednictvím peněz z ROPu | Autor: Richard Beneš