Jsme televize vašeho kraje

Zelení burcují ostatní politické strany, aby podpořily návrh k vyhlášení referenda v kauze OC Corso

Plzeň, publikováno 27.08.2012, autor: Richard Beneš

Aktivista Marek předává na magistrát archy s podpisy občanů, kteří si přejí referendum v případě stavby OC Corso | Autor: Richard Beneš

Strana zelených podporuje snahu o vyhlášení referenda v Plzni a vyzývá ostatní politické strany, aby se vyjádřily, zda podpoří návrh na vyhlášení referenda, nebo zda si rozhodnutí občanů o jednom z urbanisticky nejcennějších území v Plzni nepřejí. V pondělí to uvedl v tiskovém prohlášení lídr kandidátky Strany zelených do krajských voleb Roman Černík.

„Plzeň získala prestižní titul Evropské hlavní město kultury 2015, chtěl bych připomenout, že jedním z ústředních rysů tohoto projektu byla komunikace s občany, společné řešení problémů města. Nyní je tu konkrétní příležitost ukázat jak vážně se takové věci v Plzni mají. Jde o nejcennější lokalitu, jejíž podoba ovlivní nejen dopravní, ale celý společenský charakter města, jeho kulturu a kulturnost. Je nejvyšší čas, aby ukázali i politici, na čí straně stojí, zda na straně občanů svého města, či na straně investora, který plánuje postavit obchodní centrum, které přitáhne do centra města další automobily, vysaje život z malých obchodů v centru města a zcela změní dynamiku vývoje celé Plzně,“ říká Roman Černík, který je zároveň spoluautorem myšlenky plzeňské kandidatury na Evropské hlavní město kultury 2015.

„Jsem přesvědčen, že politické strany nemohou stát v otázce referenda stranou, jak tomu nepochopitelně bylo doposud. Strany mají zastupovat zájmy svých voličů a také mají formulovat názory a vize. Skutečnost, že většina plzeňských politických stran předstírá, jako by návrh na referendum neexistoval, jako by jej nepodepsalo více voličů, než kolik podpořilo jakoukoliv ze stran v posledních komunálních volbách, naznačuje na nepochopení situace, v níž se Plzeň nachází. Je na čase, aby strany formulovaly svá stanoviska, aby vstoupily do diskuze, která se kolem referenda odehrává a jíž se doposud z nejasných příčin neúčastnily,“ konstatoval Roman Černík.

Strana zelených dlouhodobě kritizuje záměr výstavby obřího obchodního centra OC Aréna/Corso Americká, které má vyrůst v dolní části Americké třídy v Plzni na místě po Domu kultury Invest. Zelení se od počátku podílejí na protestech proti záměru obřího nákupního centra. Členové strany zelených v Plzni spolu s dalšími občany v lednu 2010 iniciovali petici proti záměru výstavby OC Aréna/Corso Americká, kterou podepsalo více než 9200 občanů. Později, v roce 2011 byli i mezi zakládajícími členy občanského sdružení KULTURA(K) VÍTĚZÍ! Od samého počátku se účastní sběru podpisů pro vyhlášení místního referenda, které by zabránilo realizaci obřího nákupního centra. Strana zelených nyní požaduje, aby karty odkryly také ostatní politické strany v Plzni a sdělily občanům, zda podpoří vyhlášení místního referenda, nebo zda si nepřejí, aby občané měli možnost v referendu hlasovat o podobně svého města.

Původní množství shromážděných podpisů pro referendum magistrátním úředníkům nestačilo | Autor: Richard Beneš

Minulý týden oznámili úředníci plzeňského magistrátu, že přípravný výbor referenda o stavbě obchodního centra Corso Americká v Plzni nesehnal dostatek podpisů k tomu, aby se všelidové hlasování mohlo konat. Zastánci referenda potřebovali pro svůj návrh 13 339 podpisů a dodali jich téměř 15 tisíc. Úřad jich však uznal jen 11 198. Někteří lidé se totiž podepsali vícekrát, někteří signatáři nemají trvalé bydliště v Plzni nebo byly u někoho údaje vyplněny nečitelně. Organizátorům referenda tak chybělo 2 141 podpisů lidí starších 18 let s trvalým bydlištěm v Plzni. Bezprostředně po tomto zjištění začali koncem minulého týdne aktivisté shromažďovat další podpisy, které hodlají sbírat do středečního rána.

Iniciátoři referenda chtějí, aby se referendum konalo společně s krajskými volbami 12. a 13 října, což by snížilo jeho náklady na pětinu, tedy asi na 1,2 milionu korun. Zajistilo by to také potřebnou zákonnou účast alespoň 35 procent voličů.

Fotogalerie

Aktivista Marek předává na magistrát archy s podpisy občanů, kteří si přejí referendum v případě stavby OC Corso | Autor: Richard Beneš
Původní množství shromážděných podpisů pro referendum magistrátním úředníkům nestačilo | Autor: Richard Beneš