Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj hodlá v příštím roce rozšířit počty kamer u frekventovaných silnic v dalších obcích regionu

Plzeň, publikováno 30.12.2016, autor: Richard Beneš

Projekt Klidné příhraničí plánuje Plzeňský kraj rozšířit i do vnitrozemských okresů. Dalších přibližně 15 nových kamerových bodů by se mohlo v příštím roce objevit u frekventovaných silnic i v okresech Plzeň - sever a Plzeň - jih. Kraj na pořízení systému poskytne obcím a městům dotace, osazení jednoho místa kamerami a radary s příslušenstvím přijde na necelých 150 tisíc korun. Do projektu se v závěru roku připojil například Kaznějov, Stod, Starý Plzenec či Losiná.

S projektem Klidné příhraničí začal kraj před několika lety v okresech u hranic s Německem. Na Klatovsku, Domažlicku a Tachovsku se podařilo díky evropské dotaci umístit v obcích u hlavních silnic 86 kamerových bodů. Statistická data z monitorování provozu jdou do dopravního informačního systému kraje. Údaje citlivé z pohledu ochrany osobních údajů může využívat pouze policie.

Jednotlivé body obsahují zařízení pro měření a přímé zobrazení rychlosti auta a informační panel, který například ukáže registrační značku auta a upozorní řidiče na překročení povolené rychlosti. Může ale také zobrazit výstražné zprávy o nehodách nebo o problematické sjízdnosti. Součástí vybavení jednotlivých bodů je také kamera s vysokým rozlišením, počítačová jednotka a další doplňky. Záběry, na nichž je i za tmy dobře vidět na značku auta a obličej řidiče, posílá systém po chráněném zabezpečeném připojení na policii, která může záznamy používat při potírání kriminality a dopravních přestupků.

Místa, kde by se mohly nové kamery a radary objevit, vybírá policie spolu s krajem. Obce se mohou přihlásit o dotaci, která pokryje většinu nákladů, aby se pořídila zařízení kompatibilní s celým dosavadním systémem. Kraj si od monitorování vytížených silnic slibuje také přesná data o provozu, která mohou posloužit i na ministerstvu dopravy při uvažování o budování obchvatů některých měst. Radary zejména pomáhají přímo obcím se zpomalením dopravy a se zvýšením bezpečnosti.

Fotogalerie