Jsme televize vašeho kraje

Jasné „NE“ řekli hejtmani v Plzni těžbě břidličných plynů

Plzeň, publikováno 04.05.2012, autor: Richard Beneš

Proti těžbě břidličných plynů ostře vystoupila starostka Berouna Šárka Endrlová, těžbu odmítají i hejtmani Michal Hašek a Milan Chovanec. | Autor: Televize ZAK

Hejtman Milan Chovanec (ČSSD) byl v pátek v Plzni hostitelem zasedání Asociace krajů ČR (AKČR), kde se projednávala dvě nejzásadnější témata, která nyní hýbou regiony. Tím prvním byl plán, jak účinně zabránit průzkumu těžby a následně i samotné těžbě břidličných plynů. Asociace dál jednala o plánu ekonomické a obchodní spolupráce mezi Čínou a středoevropskými zeměmi. Zatímco těžbě břidličných plynů vyslovili hejtmani jasné „NE“ spolupráce s Čínou dostala zelenou.

AKČR připravovala v Plzni strategii společného postupu proti těžařům, kteří hodlají v celé řadě regionů zkoumat možnosti těžby břidličných plynů. „Ocitli jsme se v situaci, kdy už nestačí jen sepisovat petice proti těžbě břidličných plynů, obrátili jsme se proto na kraje, abychom jim předali pomyslný štafetový kolík, aby pak pokračovaly v boji proti těžařům,“ uvedla starostka Berouna Šárka Endrlová (STAN), jež vystupuje proti možnému průzkumu těžby na Berounsku.

Oblast Berounska je jednou z šesti lokalit v České republice, kde se ložiska břidličného plynu vyskytují. Je zároveň v sousedství Plzeňského kraje. Další vybraná území jsou Trutnovsko, Náchodsko, Přerovsko, Novojičínsko a Hodonínsko. Těžbou je ohroženo téměř 80 obcí. „Asociace krajů doporučila všem samosprávám, aby jejich stanoviska k průzkumu a těžbě byla negativní. Říkáme těžbě jasné „NE“, ale to nestačí. Je třeba vyřešit tuto záležitost legislativně, jako některé další evropské státy, například Francie nebo Bulharsko, kde již zákaz těžby břidličných plynů mají,“ vysvětlil hejtman Milan Chovanec.

„Dohodli jsme se na variantě, že jako poslanec PČR předložím do konce května návrh zákona, který by zakázal průzkum a těžbu břidličných plynů. Ve sněmovně budu hledat podporu poslanců napříč politickým spektrem a oslovím určitě i nezařazené poslance,“ uvedl šéf AKČR, poslanec a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD).  Po prázdninách by se už návrh zákona mohl objevit ve vládě.  „Obáváme se vážného dopadu na životní prostředí, na kvalitu života lidí,“ dodal Hašek.

Server Regionpodlupou.cz oslovil nezařazenou poslankyni Kristýnu Kočí s dotazem, zda by případně podpořila návrh zákona zakazující těžbu břidličných plynů. „Obecně se rozhoduji podle svého svědomí, není pro mě důležité, kdo ten návrh předkládá, jsem připravena si ho prostudovat a následně o něm hlasovat,“ řekla Kočí.

Hejtmani Michal Hašek a Milan Chovanec na jednání AKČR | Autor: Televize ZAK

Členové AKČR dále rozhodli na jednání v Plzni o maximálním možném zapojení do plánu obchodní i ekonomické spolupráce s Čínou, který před týdnem představil čínský premiér ve Varšavě. „Čína má pro spolupráci se středoevropskými zeměmi připraveno 10 miliard dolarů a stejnou částku má přislíbenou i do budoucna. Jsou to peníze, které by mohla získat i ČR, díky aktivitě AKČR. Asociace nyní svým uložila rozpracovat kompletní postup, jak se do plánu zapojit,“ uvedl předseda AKČR Michal Hašek.

„Vidíme v Číně velkou příležitost pro spolupráci v oblasti vědy, výzkumu, inovací a ve školství. Čína má také zájem o turistický ruch, zejména pak o lázeňství,“ uvedl pro Regionpodlupou.cz hejtman Milan Chovanec. Plzeňský kraj už v minulosti uzavřel partnerství s čínskou provincií Zhejiang a díky tomu má tak nejlepší předpoklady, zapojit se do zmíněného plánu obchodní a ekonomické spolupráce.

„Projednali jsme ještě řadu dalších důležitých témat. Pro mě je stěžejní téma dopravy a stále řešená problematika memoranda, jež jsme uzavřeli s vládou ČR a které stále není naplňováno. Dnes jsme si dali s předsedou asociace Haškem za úkol oslovit pana premiéra, abychom se pokusili o dohodu na následující roky, protože zatím je zajištěno finanční krytí pouze pro letošek. Už v pololetí se bude jednat s Českými drahami o rozsahu převozního plnění z jejich strany, tedy o rozsahu, který se následně objeví v jízdních řádech,“ řekl hejtman Chovanec. Podle jeho slov je situace pro všechny kraje zatím vážná v tom, že nevědí, jaký rozsah dopravní obsluhy budou u ČD objednávat. V momentě, kdy by stát nedodržel slovo a zrušil dotaci, rozsah dopravy by se o třetinu snižoval,“ dodal Chovanec. 

 

Fotogalerie

Proti těžbě břidličných plynů ostře vystoupila starostka Berouna Šárka Endrlová, těžbu odmítají i hejtmani Michal Hašek a Milan Chovanec. | Autor: Televize ZAK
Hejtmani Michal Hašek a Milan Chovanec na jednání AKČR | Autor: Televize ZAK