Jsme televize vašeho kraje

Aktivisté odevzdali na magistrát dalších 4894 podpisů pro konání referenda proti OC Corso

Plzeň, publikováno 29.08.2012, autor: Richard Beneš

Mluvčí přípravného výboru referenda Martin Marek představuje, kolik dalších Plzeňanů během sedmi dnů vyjádřilo podporu konání referenda | Autor: Richard Beneš

Během posledních sedmi dní se podařilo členům přípravného výboru referenda namířenému proti stavbě OC Aréna/Corso na Americké třídě v Plzni shromáždit dalších 4894 podpisů obyvatel Plzně, kteří by si přáli vyhlásit referendum ve známé kauze. Magistrát města Plzně totiž v pátek 24. srpna vrátil přípravnému výboru návrh na referendum s tím, že chybí 2141 podpisů. Úředníci magistrátu totiž celou řadu podpisů z původně doručených 14 768 vyřadili z důvodu různých pochybení. „Tentokrát jsme doručili na úřad podpisy s více než stoprocentní rezervou a i kdyby jich úředníci vyškrtali třeba polovinu, stále to bude stačit,“ uvedl ve středu Petr Vaněk z přípravného výboru referenda.

„Kromě toho, že plzeňský magistrát nedodržel zákonem stanovenou lhůtu pro kontrolu návrhu pro vyhlášení místního referenda, na což poukázala také organizace Transparency International, tak také vyřadil desítky podpisů, které jsou na první pohled naprosto v pořádku. Magistrát vyřadil více než 4000 podpisů,“ řekl mluvčí přípravného výboru referenda Martin Marek. „My jsme s ohledem na blížící se termín krajských voleb, jejichž součástí by se mělo stát i referendum, neměli čas na podrobnou kontrolu všech vyřazených podpisů, přesto jsme z namátkové kontroly zjistili, že významnou část podpisů vyřadil magistrát neoprávněně. Naším zájmem je ovšem stihnout referendum spolu s krajskými volbami, tak prozatím oficiálně vyřazené podpisy soudně nerozporujeme, ale rozhodli jsme se přidat nové,“ řekl Marek.

Mluvčí přípravného výboru pak demonstroval na fotografiích celou řadu podpisů, které úředníci vyškrtli, i když podle organizátorů akce měly všechny potřebné náležitosti. „U některých podpisů bylo uvedeno, že jsou tam nečitelné údaje, což si rozhodně nemyslíme. Ti lidé byli řádně nalezeni v registru, ví se, že existují i kde bydlí. Jinak by u nich bylo uvedeno, že nebyli nalezeni v registru. V jednom případě byla u letopočtu narození nečitelně uvedena poslední číslice, jindy úředníci neuznali podpis občana, který místo ulice Elišky Krásnohorské napsal pouze Krásnohorská. Úředníci záměrně postupovali způsobem, kdy neuznali podpis, když chybělo jediné písmenko,“ konstatoval Martin Marek.

Martin Marek ukazuje novinářům na tiskové konferenci jeden z údajně nečitelných a vyřazených podpisů pod peticí o vyhlášení referenda | Autor: Richard Beneš

Přípravný výbor usiluje o uspořádání referenda v termínu krajských voleb. Za tímto účelem oslovil na počátku tohoto týdne otevřenou výzvou primátora města Plzně Martina Baxu, jehož pravomocí je svolat mimořádné jednání zastupitelstva, které by referendum na termín 12. a 13. října mohlo vyhlásit. Svolat mimořádné zastupitelstvo má v pravomoci ještě hejtman Plzeňského kraje, nebo jedna třetina zastupitelů. Členové přípravného výboru referenda oslovili ve středu dopisem hejtmana, kde ho požádali o svolání mimořádného zastupitelstva magistrátu, které by umožnilo vyhlásit referendum na termín krajských voleb, stejným způsobem oslovili i všechny zastupitele.

„V tuto chvíli nezáleží na ničem jiném, než na rozhodnutí primátora města Plzně, jestli se referendum bude konat ve spojení s krajskými volbami a tedy dostatečnou volební účastí pro demokratické rozhodnutí, nebo bude vyhlášeno v jiný termín nedlouho po volbách, což de fakto znamená odsoudit referendum k nezdaru, vzhledem ke špatné voličské disciplíně obyvatel České republiky,“ uvedl Petr Vaněk. „Stále ještě máme dostatek času referendum stihnout do termínu krajských voleb při dodržení všech zákonných termínů,“ řekl Vaněk. 

„Magistrát v žádném případě nečiní nějaké kroky, které by měly mařit konání referenda. Já jsem vždy říkal, že budeme postupovat podle zákona a podle tohoto zákona, pokud má být vše naplněno, tak referendum proběhnout může. Nečiníme žádné kroky, abychom něco brzdili, mařili a už vůbec odmítám nařčení, že bychom postupovali v některých věcech údajně nezákonně,“ uvedl ke kauze primátor Martin Baxa.

„Pokud návrh referenda bude bezvadný, tak, aby mohl být projednán zastupitelstvem na termín krajských voleb, já toto nevylučuji. Jen připomínám jednu věc, která dosud málo zaznívala ze strany navrhovatelů, referendum se nemůže udělat fyzicky společně v jedné volební místnosti s jednou volební urnou a jednou volební komisí. Náklady na uspořádání referenda v termínu krajských voleb jsou proto vyšší, než kdyby se konaly mimo termín krajských voleb. Jsem připraven na to, pokud bude vše řádně dodrženo, aby se referendum konalo v termínu krajských voleb. Pro město Plzeň jsou s tím ovšem spojeny vyšší finanční náklady, bude technicky obtížné vše zajistit, bude třeba najít přibližně 180 jiných volebních místností, najít stejný počet volebních komisí a nakoupit potřebný počet uren,“ dodal primátor Martin Baxa.  

Fotogalerie

Mluvčí přípravného výboru referenda Martin Marek představuje, kolik dalších Plzeňanů během sedmi dnů vyjádřilo podporu konání referenda | Autor: Richard Beneš
Martin Marek ukazuje novinářům na tiskové konferenci jeden z údajně nečitelných a vyřazených podpisů pod peticí o vyhlášení referenda | Autor: Richard Beneš