Jsme televize vašeho kraje

ODS zahájila kampaň pro krajské volby, láká na transparentnost, dobré hospodaření a stavbu galerie

Plzeňský kraj, publikováno 29.08.2012, autor: Richard Beneš

Jiří Pospíšil zahájil před novináři společně s Marcelou Krejsovou a primátorem Plzně Martinem Baxou předvolební kampaň ODS pro krajské volby | Autor: Richard Beneš

Bez nějaké okázalé pompy zahájila ve středu ODS v Plzeňském kraji svoji předvolební kampaň do krajských voleb. Viditelně dobře naladěný lídr kandidátky, bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, ležérně oblečený v košili bez kravaty a v saku, představil hlavní body volebního programu ODS a desítku prvních lidí na kandidátce. ODS slibuje ve svém programu voličům lepší a efektivnější hospodaření s krajskými penězi, větší investice do oprav krajských komunikací, zprůhlednění systému veřejných zakázek a také postavení nové budovy krajské galerie v Plzni.

„Chceme být transparentním krajem, který bude dobře hospodařit s dlouhodobě vyrovnaným rozpočtem. Garantem tohoto bodu volebního programu je šestka na kandidátce Vladislav Vilímec, který v minulosti po dvě volební období byl ekonomickým náměstkem hejtmana Plzeňského kraje,“ uvedl lídr Jiří Pospíšil. Vzápětí dodal, že ODS by chtěla z vlastních prostředků kraje investovat ročně půl miliardy do úpravy a rekonstrukcí krajských komunikací, jak tomu bylo do roku 2008, kdy na kraji vládla ODS. Pátý muž na kandidátce Pavel Karpíšek, rovněž bývalý krajský radní, informoval, že současné sociálnědemokratické vedení kraje nyní investuje z vlastních prostředků do úpravy silnic jen necelých 100 milionů korun ročně, další prostředky jdou z dotací EU. „Chceme garantovat, že z vlastních prostředků kraje dáme na silnice půl miliardy, plus další peníze, které získáme z evropských dotací,“ slíbil Pavel Karpíšek.

Bodem volebního programu, který velmi překvapil, je plán vybudovat v Plzni novou budovu Západočeské galerie, podle původních plánů, které vzešly z výběrového řízení. Současné vedení kraje odmítlo galerii postavit, protože na ni nejsou potřebné finance. Lídr Pospíšil uvedl, že ODS už v minulosti dokázala, že umí na kraji ušetřit svým hospodařením dostatek prostředků. „Když jsme před čtyřmi lety vedení kraje opouštěli, předávali jsme ho s téměř miliardovými úsporami. Díky nim nyní mohli sociální demokraté postavit novou nemocnici v Klatovech, o jejímž vybudování jsme rozhodli ještě my,“ řekl Pospíšil. Vzápětí podotkl, že stavba nemocnice byla předražená, že by ji postavili levněji, než za 1,5 miliardy a ještě by zbyla část peněz na novou galerii.

Stavbu galerie by chtěla ODS financovat prostřednictvím krátkodobého úvěru. „Chceme vybudovat novou dominantu Plzně, na kterou budeme hrdí. Odmítáme pseudořešení, že by se galerie stala součástí obchodního centra, jak o tom uvažuje ČSSD. Zároveň chceme, aby kraj aktivně finančně podporoval kulturní projekt evropského hlavního města kultury 2015, což se dosud neděje,“ řekla dvojka na kandidátce Marcela Krejsová, garant volebního programu v oblasti kultury.  

Pospíšil dále uvedl, že ODS by chtěla v případě svého volebního vítězství prověřit smysluplnost Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje a centrálního nákupu. Zatímco vedení kraje z ČSSD tvrdí, že centralizované organizace šeří kraji desítky milionů korun, ODS není přesvědčena o tom, že holding funguje správně a že by kraji přinesl nějaké úspory. Občanští demokraté by chtěli také v kraji prosazovat rovnoměrný rozvoj regionu, zachovat síť regionálního školství, pomáhat rozvoji cestovního ruchu, především otevřít Šumavu a podpořit rozvoj šumavských obcí. ODS by chtěla také prosadit obnovu původních katastrů obcí v rušeném vojenském újezdu Brdy a vyhlášení tamní chráněné krajinné oblasti. Pokud by ODS ovládla po krajských volbách krajský úřad, zřejmě by se tam také propouštělo. ODS si totiž stěžovala, že po volbách v roce 2008 vzrostl počet zaměstnanců úřadu o 70, aniž by se navyšovala jeho agenda.

„Naše kampaň bude založena na potkávání se s občany, nechceme agresivní, negativní a lživou kampaň, nebudeme podpásově útočit na jiné strany a kandidáty. Náklady na kampaň odhadujeme na tři až pět milionů korun, jako to bylo v předchozích volbách. Zhruba milion korun z toho poskytne stranická centrála. V současné době máme v regionu rozmístěno 35 billboardů, později by měl jejich počet vzrůst na 60 až 70,“ řekl krajský manažer ODS Michal Šašek.     

Fotogalerie

Jiří Pospíšil zahájil před novináři společně s Marcelou Krejsovou a primátorem Plzně Martinem Baxou předvolební kampaň ODS pro krajské volby | Autor: Richard Beneš