Jsme televize vašeho kraje

Téměř tisíc zaměstnanců krachující Pilsen Steel má stále naději, že nepřijdou o práci

Plzeň, publikováno 30.08.2012, autor: Richard Beneš

Pilsen Steel | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

O dalším osudu zadlužené plzeňské společnosti Pilsen Steel zaměstnávající 950 pracovníků jednali členové Tripartity Plzeňského kraje společně s vedením firmy i jejími věřiteli. Metalurgicko - strojírenský závod se od listopadu potýká s finančními problémy a odstávkami. Od července je přes devět set zaměstnanců na nucené dovolené. Soud začátkem srpna dal výrobci čtrnáct dní na to, aby dluhy ve výši asi dvě stě milionů korun uhradil. Situace ve společnosti je podle posledních informací v provizorních, ale stabilizovaných podmínkách, uvedl pro Regionpodlupou.cz náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD).

„Účelem jednání bylo stanovit další postup, který vyplývá z jednání, které se zde uskutečnilo v červnu. Globální závazky byly splněny, hejtman se sešel s ruským majitelem společnosti a s ministrem průmyslu a obchodu. Podle slov personálního ředitele společnosti Pavla Ratislava se blýská na lepší časy a my se dál budeme snažit, aby podpora ze strany Plzeňského kraje byla maximální, ať už je v rovině jednání s majitelem firmy nebo s obchodním radou Ruské federace,“ uvedl Grüner. Kraj je připraven poskytnout také finanční pomoc například na zajištění poradenské činnosti ze strany Úřadu práce v Plzni, která by fungovala přímo na pracovišti v Pilsen Steel,“ řekl k jednání náměstek hejtmana Grüner. V září se také zástupci kraje setkají s ruským obchodním radou, s nímž chtějí celou věc probrat.

Ocelárny do dnešního dne nemají obnoveny dodávky energie. Elektřina, voda ani vzduch, které jsou pro fungování klíčové, do ocelárny neproudí. Jediné dodávky, které fungují, jsou dodávky zemního plynu.

„Zaměstnanci nám zatím neodcházejí, asi dvacet lidí je nyní ve výpovědi, budou končit na konci měsíce, ale řada z nich je připravena se vrátit ihned, jakmile bude výroba v podniku pokračovat. Výroba by se mohla obnovit na konci září nebo začátkem října,“ informoval personální ředitel Pilsen Steel Pavel Ratislav, který zároveň potvrdil, že v současné době probíhají jednání s konkrétním potenciálním investorem, který by měl do firmy vstoupit. Jméno investora ovšem odmítl sdělit z obchodních důvodů. Momentálně je na pracovišti strojírenského závodu asi 80 z 950 zaměstnanců.

Klíčové bude pro firmu jednání u plzeňského soudu 14. září, kdy se sejdou věřitelé s předběžným insolvenčním správcem. Pokud by soud vyhlásil úpadek firmy, přineslo by to problémy s napravením současné situace. Z jednání tripartity ovšem vyplynulo, že jek velcí, tak i menší věřitelé Pilsen Steel nemají zájem o krach firmy, chtěli by jí dát šanci dál vyrábět, ale žádají určité záruky. Požadují také lepší komunikaci s firmou a informace o případné budoucnosti a o vstupu nového partnera.

Krach firmy by představoval pro Plzeňský kraj nemalý problém. Bez zaměstnání by se ocitlo naráz téměř 2000 lidí, ohroženi by byli následně i lidé z dalších dodavatelských firem. Lidé zaměstnaní v Pilsen Steel mají vysoce specializované profese a těžko se pro ně hledá další uplatnění v rámci regionu. Několik jednotlivců by se mohlo uplatnit v podobném oboru v německém pohraničí, podmínkou je však obstojná znalost německého jazyka. 

Fotogalerie

Pilsen Steel | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz