Jsme televize vašeho kraje

ROP Jihozápad je čtvrtým nejúspěšnějším regionálním programem v rámci ČR, zažil ovšem i své temné období

Písek, publikováno 31.08.2012, autor: Richard Beneš

ROP Jihozápad | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Čtvrtým nejúspěšnějším regionálním operačním programem v rámci celé ČR je ROP Jihozápad, ze kterého čerpají evropské dotace pro své projekty žadatelé z Plzeňského a Jihočeského kraje. Celkem je v ČR sedm regionálních operačních programů. Od roku 2007 přijal ROP Jihozápad celkem 2598 projektových žádostí, což je nejvíce ze všech regionů v Česku, uspěje ovšem jen 25 až 30 procent žadatelů. Ti si rozdělili 18,5 miliardy korun,“ informovala v pátek na tiskové konferenci ředitelka ROP Jihozápad Iva Makovičková.

Operační program v Jihočeském a Plzeňském kraji od roku 2007 do současnosti proplatil 403 projektů. Ze schválených projektů podpořil ROP Jihozápad 59 procent v Jihočeském a 41 procent v Plzeňském kraji. Za větším množstvím úspěšných projektů v Jihočeském kraji stojí především fakt, že v regionu je oproti Plzeňskému kraji více větších měst. Během šestiletého období, které začalo v roce 2007, bude vyhlášeno celkem 24 řádných výzev, do kterých žadatelé mohou přihlašovat své projekty. Předseda ROP Jihozápad Ivo Grüner ovšem konstatoval, že toto číslo nemusí být konečné. „Pokud by operační program nevyčerpal všechny peníze, mohlo by jeho vedení vypsat i další výzvy. Jde nám o to, aby region využil všechny alokované finance,“ vysvětlil Ivo Grüner (ČSSD), který je náměstkem hejtmana Plzeňského kraje.  

„Dnes jsme prezentovali zajímavé projekty z Plzeňského i Jihočeského kraje, které se financují prostřednictvím ROP Jihozápad, který je schopen financovat i velké stavby, ať už to jsou silniční dopravní stavby, nebo stavby z oblasti cestovního ruchu a školství,“ uvedl Grüner. V Plzni se v současné době financuje z prostředků ROP městský okruh Domažlická – Křimická v délce 2,6 kilometru, který je součástí 18. výzvy. Projekt spojuje největší městská sídliště na Severním předměstí s nejrozsáhlejší průmyslovou zónou Borská pole. Po celé délce této části okruhu bude cyklistická stezka. Dotace z ROP činí téměř 600 milionů korun, stavba přijde na 700 milionů korun. Projekt se začal realizovat v dubnu 2012, ukončení se předpokládá ve druhé polovině roku 2014.  

„V běhu je již výběrové řízení na přemostění Chrástecké silnice v Plzni, to znamená, že místo provizorního vojenského mostu za čističkou by měl vzniknout nový most. Stávající most by měl sloužit jako dopravní cesta pro cyklisty a pěší. Jedná se o akci za zhruba 300 milionů korun. Další projekt, který v současné době končí a měl by být během několika týdnů otevřen je klatovská nemocnice, což je největší investice Plzeňského kraje. Tam připutovalo z ROP 450 milionů korun. V Plzni se také staví nová budova divadla, na které by měla přijít dotace 200 milionů korun, celá stavba je zhruba za 952 milionů korun,“ řekl Ivo Grüner.  

ROP Jihozápad se ovšem postaral v minulosti i o velký skandál. Na podzim 2009 policie zabavila na Úřadu regionální rady Jihozápad počítače, které však po čtyřech dnech vrátila, vyžádala si také různé dokumenty. Policie tehdy vedení úřadu nesdělila důvody vyšetřování a nikdo nebyl obviněn. Později detektivové z protikorupční policie začali stíhat vysoce postavené úředníky úřadu, kteří čelili obvinění ze zneužití pravomoci při rozdělování evropských peněz. Před měsícem pražský městský soud bývalého šéfa úřadu Jiřího Trnku i jeho podřízeného Martina Půlpytla osvobodil v celé kauze. I nadále se ovšem nad operačním programem vznáší stín pochybností a vyšetřování policie zatím nekončí.

„Jsem přesvědčen o tom, že ty problémy, se kterými jsme se potýkali v roce 2009, jsou za námi. ROP Jihozápad je nyní čtvrtým nejlépe čerpajícím regionálním programem v rámci ČR. Máme podepsáno a ukončeno co se týká financí více jak 50 procent všech projektů. My budeme mít možnost zdárně dokončit tento program a v roce 2015 konstatovat, že jsme všechny prostředky, které byly alokovány, což je zhruba 18,5 miliardy korun, byly v obou regionech uplatněny,“ uvedl pro server Regionpodlupou,cz Ivo Grüner.

„Průšvihy se mohou i nyní objevit u jednotlivých projektů, všichni víme, jak se rozdělovaly finanční prostředky v druhé a třetí výzvě za kterou jsme zaplatili jako Plzeňský kraj korekci ve výši 95 milionů a Jihočeský kraj 120 milionů korun. Je zřejmé, že tam k nějakým pochybením došlo, policie to dál vyšetřuje. Budu se snažit o to, aby ty projekty, které byly řekněme i neprávem financovány, vrátily získané finanční prostředky. Úřad Regionální rady soudržnosti Jihozápad by měl kontrolovat vše tak, aby se v budoucnu něco podobného nestalo. Jsem přesvědčen o tom, že některé projekty neměly vůbec vzniknout, nebo měly vzniknout trochu jinak,“ dodal předseda ROP Jihozápad Ivo Grüner.     

Fotogalerie

ROP Jihozápad | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz