Jsme televize vašeho kraje

Veřejnost může v sobotu 6. května mimořádně navštívit v Klatovské 19 Loosův interiér s pohnutou historií

Plzeň, publikováno 05.05.2017, autor: Richard Beneš

Tento dům na adrese Klatovská 19 má pohnutou historii, ale zároveň ukrývá i vzácné interiéry architekta Adolfa Loose | Autor: Richard Beneš

Loosův interiér na adrese Klatovská 19 bude v sobotu 6. května mimořádně zpřístupněn veřejnosti. Návštěvníci se mohou těšit nejen na komentované prohlídky, zároveň bude v průjezdu domu k vidění i výstava kreseb z terezínského ghetta nazvaná „Maluj co vidíš.“ Výstava představuje kresby Helgy Weissové – Hoškové, která byla jako židovské dítě během nacistické okupace vězněna v terezínském ghettu. Dále prošla několika koncentračními tábory včetně Osvětimi a Mauthausenu, kde se dočkala osvobození. Během svého tříletého pobytu v Terezíně vytvořila autorka více než sto kreseb, zachycují život v ghettu dětskýma očima. Výběr kreseb zapůjčil na výstavu do Plzně Památník Terezín.

Kromě výstavy se zájemci mohou zúčastnit také komentovaných prohlídek interiéru od světoznámého architekta Adolfa Loose v prvním patře domu. Příběh bytu je úzce spojený s druhou světovou válkou nejen osudem původních obyvatel, rodinou Hugo Semlera, která byla nucena před nacisty uprchnout z Čech. Během druhé světové války tam sídlilo německé velitelství wehrmachtu. V květnu 1945 na stejném místě podepsal kapitulaci velitel německé posádky v Plzni generál von Majewski. Po podpisu se přímo v interiéru před zraky ostatních účastníků zastřelil. „V rámci 30minutové komentované prohlídky se návštěvníci seznámí nejen s tímto příběhem. Dozví se také řadu zajímavých faktů o původním návrhu interiéru architekta Adolfa Loose,“ uvedla Helena Prokopová z agentury Plzeň Turismus.

Vstupenky v ceně 50 korun je možné zakoupit prostřednictvím webu www.adofloosplzen.cz nebo v Turistickém informačním centru. Prohlídky se konají v časech 10:00, 10:45, 11:30, 12:15, 14:00, 14:45, 15:30 a 16:15. Vzhledem k tomu, že interiér dosud neprošel rekonstrukcí, jsou prohlídky z bezpečnostních důvodů nepřístupné dětem do 12 let.

Fotogalerie

Tento dům na adrese Klatovská 19 má pohnutou historii, ale zároveň ukrývá i vzácné interiéry architekta Adolfa Loose | Autor: Richard Beneš
Jedna z kreseb Helgy Weissové - Hoškové, zachycující život v terezínském ghettu | Autor: Zdroj: Památník Terezín