Jsme televize vašeho kraje

Slavnosti svobody v plném proudu, Plzeň přivítala veterány a vzpomíná na květnové události roku 1945

Plzeň, publikováno 05.05.2017, autor: Richard Beneš

Americké a belgické veterány přivítala zcela zaplněná Beseda | Autor: Plzen.eu

Pokud by měli na vybranou, šli by do boje za svobodu se zbraní v ruce znovu. Na tom se v pátek v Plzni shodli američtí a belgičtí veteráni, kteří se zúčastnili osvobozování Plzně v květnu 1945. Spolu s vnukem generála Pattona patří mezi nejvzácnější hosty Slavností svobody 2017, jež začaly 5. května v krajské metropoli a potrvají do pondělí 8. května. Plzeň se díky nim vrací do období konce 2. světové války, znovu prožívá 72 let starou historii.

„Za svobodu a demokracii jsem připraven vzít zbraň do ruky a bojovat i dnes,“ řekl dvaadevadesátiletý belgický veterán José Schindfessel publiku, které v nabitém sále Měšťanské besedy tvořili středoškoláci i žáci základních škol. Reagoval tak na dotaz, zda by se znovu dobrovolně nechal odvést do armády. Jeho slova potvrdil i o rok starší Američan George Thompson „Určitě bych to vše podstoupil znovu. Svoboda není zadarmo, je vždy vykoupena prolitím krve, a to nejen naší, ale i našich bratrů, sester, otců či matek, dědů, babiček, prostě každého,“ řekl na besedě studentům. Nabádal je k tomu, aby studovali historii a vzali si z ní ponaučení. Setkání se studenty se zúčastnili tři američtí a pět belgických veteránů a syn jednoho již zemřelého belgického vojáka. Všechna jejich slova sál vždy odměnil bouřlivým potleskem.

Setkat se tváří v tvář s veterány, jimž je všem přes 90 let, budou mít Plzeňané možnost ještě několikrát během následujících tří dnů. Mimo jiné v sobotu 6. května při hlavním vzpomínkovém aktu, který se uskuteční u Památníku generála Pattona od 16.00 hodin, v neděli 7. května při přehlídce historických vojenských vozidel neboli takzvaném Convoy of Liberty, či v pondělí 8. května od 9.30 opět v Měšťanské besedě, tentokrát při besedě s veřejností. Kromě toho Slavnosti svobody nabídnou i další program. Ve městě už stojí dobové vojenské kempy, hraje dobová hudba, ulicemi projíždí džípy i další historická vojenská technika, konají se také vzpomínkové akty.

Na bezpečnost návštěvníků bude dohlížet několik set policistů a městských strážníků. Je jich víc než v minulých letech, a to v návaznosti na nové formy útoku nákladními vozidly, jež se objevují v posledních měsících jinde v Evropě. Mezi bezpečnostní opatření patří zvýšený dohled na místech s větším počtem osob, rozmístění betonových svodidel na vytipovaná prostranství, omezení vjezdu vozů do lokalit s větším počtem lidí, monitorování širšího okolí města, nasazení zásahové jednotky přímo v centru dění a další. Během Slavností svobody musí veřejnost počítat k několika dopravními omezeními v silniční i městské dopravě.

Fotogalerie

Americké a belgické veterány přivítala zcela zaplněná Beseda | Autor: Plzen.eu
Na besedě s veterány | Autor: Plzen.eu