Jsme televize vašeho kraje

Karlovarský hotel Thermal nebude kulturní památkou, rozhodlo o tom ministerstvo kultury

Plzeň, publikováno 06.05.2017, autor: Richard Beneš

Ministerstvo kultury rozhodlo, že karlovarský hotel nebude kulturní památkou | Autor: Wikimedia

Karlovarský hotel Thermal nebude kulturní památkou, rozhodlo o tom ministerstvo kultury. Hotel patřící státu, který je před rekonstrukcí, nebude tedy podléhat přísnějšímu dohledu nad stavebními úpravami. Podle informací mluvčí ministerstva kultury Simony Cigánkové musí ovšem hotel při rekonstrukci počítat s památkovým dohledem, protože objekt je součástí městské památkové zóny. Město Karlovy Vary bylo jedním ze subjektů, které navrhovaly, aby ministerstvo kultury hotel zařadilo mezi kulturní památky.

Ve zdůvodnění svého rozhodnutí ministerstvo kultury uvádí, že dostatečnou ochranu stavbě zajišťuje její umístění v městské památkové zóně. I pokud stavba není prohlášena za památku jednotlivě, ale je součástí této zóny, musejí být její úpravy schváleny příslušným úřadem památkové péče. Dále také ministerstvo uvedlo, že interiér i exteriér hotelu se v průběhu let výrazně upravoval, protože se u původní stavby projevila řada dílčích utilitárních problémů. Zpochybněna byla i autenticita vlastní architektonické formy hotelu, při níž se autoři projektu intenzivně inspirovali stavbou kongresu a administrativní budovy v novém hlavním městě Brazílie. Ministerstvo tak zastává názor, že svým umístěním, charakterem a historickou hodnotou nesplňuje hotel podmínky pro prohlášení za kulturní památku.

Karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA) uvedl, že proti rozhodnutí ministerstva lze podat do 15 dnů rozklad. Zatím není jasné, zda se tak stane. Město se bude případem zabývat na příštím jednání městské rady.

Hotel Thermal patří společnosti Thermal - F, jejímž jediným akcionářem je stát prostřednictvím ministerstva financí. Hotel, postavený v 70. letech minulého století, je v současné době značně zanedbaný a potřebuje opravy. Ministerstvo loni rozhodlo, že rekonstrukce začne letos po skončení filmového festivalu. Náklady na opravu hotelu bez venkovního bazénu se odhadují na 734 milionů korun. Pokud by se stal hotel kulturní památkou, výrazně by to komplikovalo jeho rekonstrukci. Každou úpravu by totiž museli schválit památkáři.

 

Fotogalerie

Ministerstvo kultury rozhodlo, že karlovarský hotel nebude kulturní památkou | Autor: Wikimedia