Jsme televize vašeho kraje

Hejtmani budou i v dalších letech požadovat od vlády 420 milionů korun na zvýšení mezd řidičů autobusů

Plzeň, publikováno 09.05.2017, autor: Richard Beneš

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová na společném jednání hejtmanů | Autor: AKČR

Hejtmani se na jednání Rady Asociace krajů shodli na tom, že 420 milionů korun, které vláda slíbila jako kompenzace na zvýšení mezd řidičů autobusů, budou požadovat i v dalších letech. Peníze by se měly rozdělit podle počtu objednaných kilometrů. Představitelé krajů předpokládají, že dodatky ke smlouvám a návrh na rozdělení slíbených peněz by měli poslat premiérovi do 12. května.

„Panuje shoda všech hejtmanů, že peníze z vládní rozpočtové rezervy by měly jít na opravy silnic II. a III. tříd,“ říká předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) a dodává: „Finance by měly jít prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury, státní dotaci totiž nelze poskytnout přímo na zvýšení mezd, když kraje řidiče nezaměstnávají, mají smlouvy s dopravci.“

Přerozdělení podle počtu objednaných kilometrů je podle stanoviska hejtmanů jediným spravedlivým řešením. I stejně velké kraje mohou mít jinou strukturu venkovských sídel. Částka je polovina nákladů, které kraje v kontextu se zvýšením mezd řidičů autobusů musely vydat.

Kraje opět zdůraznily, že v případě, kdy vláda schválí navýšení mezd, které si vyžádá náklady z krajských rozpočtů, měla by garantovat i potřebné peníze. Tak to bohužel nebylo ani u zvýšení mezd řidičů autobusů, zvýšení platů ve veřejném sektoru či zvýšení platů zdravotníků. Ministři sice krajům dali povinnost platy v krajských zdravotnických zařízeních zvýšit, neřešili však, kde na to kraje mají vzít. Proto většina krajů nemohla pružně reagovat a platy navýšit od 1. ledna, ale až od začátku března.

Situace ve zdravotnictví přitom obecně není dobrá, nedostatek zdravotnického personálu je zřejmý napříč republikou. Kraje nyní čekají na podmínky avizovaného dotačního titulu, který by měl umožnit nárůst platů zdravotních sester v krajských zdravotnických zařízeních. Od 1. ledna příštího roku pak kraje očekávají, že nárůst bude zahrnut do úhradové vyhlášky. Nedostatek zdravotnického personálu bude také jedním z témat připravovaného jednání celostátní tripartity se zástupci krajských tripartit. Asociace krajů ČR chce poslat dopis premiérovi se žádostí, aby se na program zařadilo také krajské zdravotnictví a sociální služby.

Fotogalerie

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová na společném jednání hejtmanů | Autor: AKČR