Jsme televize vašeho kraje

Do soutěže na obnovu památníku Díky, Ameriko! se přihlásili dva zájemci, musí doložit špičkovou kvalitu kamenných bloků

Plzeň, publikováno 10.05.2017, autor: Richard Beneš

Pomník Díky, Ameriko! snad už brzy opět získá svoji původní podobu | Autor: Richard Beneš

Těsně po oslavách osvobození Plzně přichází vedení města s dobrou zprávou. Do soutěže na veřejnou zakázku obnovy památníku Díky, Ameriko! se přihlásili dva zájemci. Obě nabídky posoudí městský odbor investic do 12. května 2017. Do konce května by pak mohlo město uzavřít smlouvu s vítězem výběrového řízení. Ten by měl vztyčit oba chybějící pylony na pomníku a vrátit mu jeho původní podobu nejpozději do konce října. Výška pylonu je šest metrů, čtverec má 1,1 x 1,1 metru a jeden pylon váží kolem 20 tun.

„Obě obálky s nabídkami jsme otevřeli v úterý. Hodnotícím kritériem je ekonomická výhodnost nabídky, která bude posouzena podle výše nabídnuté ceny,“ připomněl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Město bude v různých fázích přípravy a zhotovení pylonů památníku velmi důkladně hlídat zejména kvalitu kamene, mimo jiné požaduje v různých fázích obnovy pomníku ultrazvukové zkoušky celistvosti materiálu.

Předmětem veřejné zakázky je kompletní obnova stávajícího památníku Díky, Ameriko! A jeho uvedení do původního stavu. „Součástí předmětu veřejné zakázky je rovněž zajištění dodání vhodného kamene respektive kamenných bloků nejen pro oba pylony, ale i pro navazující kamennou dlažbu,“ řekl pro server TV ZAK vedoucí Odboru investic Magistrátu města Plzně Pavel Grisník.

Kamenné bloky pro oba pylony musí ještě před opracováním projít ultrazvukovými zkouškami celistvosti. Na základě výsledku provedených zkoušek pak město odsouhlasí, zda je materiál vhodný na obnovu pomníku. V případě, že město neodsouhlasí kvalitu kamene, smluvní strany od smlouvy odstoupí a vypořádají vzájemná práva a povinnosti. Teprve na základě odsouhlasení protokolu o kvalitě kamenných bloků může firma zahájit práce na výrobě pylonů, vytesání textů a ornamentů na pylonech. „Pylony před osazením i po osazení opětovně necháme podrobit zkouškám celistvosti,“ doplnil Pavel Grisník.

Památník připomínající osvobození Plzně americkou armádou v květnu 1945 nechalo město před rokem odstranit z bezpečnostních důvodů, protože se v obou žulových pylonech objevily trhliny a hrozilo jejich zřícení. V současné době jsou na místě památníku jen torza odříznutých pylonů, které provizorně kryje nerezový plech s nápisy. Památník Díky, Ameriko! na křižovatce ulic Klatovská třída – Americká vznikal v letech 1994 – 1995 a slavnostně byl odhalen při květnových oslavách 50. výročí osvobození města Plzně americkou armádou.

 

Fotogalerie

Na jednom z pylonů jsou zřetelné praskliny, které nakonec vedly k odstranění obou kamenů z pomníku | Autor: Richard Beneš
Pomník Díky, Ameriko! snad už brzy opět získá svoji původní podobu | Autor: Richard Beneš