Jsme televize vašeho kraje

Primátor Martin Zrzavecký se stal kmotrem jednoho ze symbolů města Plzně, velbloudí slečna dostala jméno Anissa

Plzeň, publikováno 10.05.2017, autor: Richard Beneš

Primátor se stal kmotrem velbloudí slečny, jeden ze symbolů města dostal jméno Anissa | Autor: Tereza Maixnerová

Kmotrem mláděte velblouda dvouhrbého narozeného v plzeňské zoo se stal ve středu sám primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Stalo se tak i proto, že Plzeň má v městském znaku vedle chrtice, a orla právě také velblouda. Od primátora dostala velbloudí holčička jméno Anissa, což prý v mongolštině znamená „Statečná.“ Na svět přišla 17. března a od té doby se má čile k světu. Po narození měřila v kohoutku přesně 1,5 metru, což je na mládě samičky opravdu hodně. Anissa je v pořadí již 19 mládětem velblouda dvouhrbého narozeným v plzeňské zoo.

Primátor Martin Zrzavecký si úlohu kmotra malé velbloudí samičky náležitě vychutnal. „Je to jedna z největších výzev, kterou primátor města může zažít. Velblouda máme ve znaku města, ta symbolika je zcela přirozená. Pro mě je to velká pocta. Není to jen obyčejné zvíře, ale skutečný symbol, který vznikl kdysi dávno v historii. Doufám, že se na Anissu budou chodit Plzeňané dívat. Mládě je v úžasné kondici, je vidět, že je to statný kus. Přál bych jí dlouhý a klidný život,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

V Plzni ovšem Anissa nezůstane. „Hrozilo by nebezpečí spáření s vlastním otcem. Půjde proto do jiné české nebo evropské zoo na výměnu. Možná ji vyměníme za jinou nepříbuznou samici a zvětšíme chov velbloudů. Plzeňané totiž své velbloudy milují,“ vysvětlil ředitel plzeňské zoo Jiří Trávníček. Hned tak se ovšem Anissa z Plzně stěhovat nebude.

V nejbližších měsících zůstane s mámou Goldie a tátou Mulisákem. I když jsou velbloudí holčičce teprve dva měsíce, už teď ji můžou návštěvníci vidět ve venkovním výběhu.

Fotogalerie

Primátor se stal kmotrem velbloudí slečny, jeden ze symbolů města dostal jméno Anissa | Autor: Tereza Maixnerová
I když jsou velbloudí holčičce teprve dva měsíce, už teď ji můžou návštěvníci vidět ve venkovním výběhu | Autor: Tereza Maixnerová