Jsme televize vašeho kraje

Prezident Miloš Zeman omilostní doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, na svobodu se dostane v druhé půlce května

Plzeň, publikováno 11.05.2017, autor: Richard Beneš

Autor: jirikajinek.cz

Doživotně odsouzený vězeň Jiří Kajínek bude propuštěn na svobodu. Stane se tak zřejmě už ve druhé polovině května poté, co mu prezident Miloš Zeman udělí milost. Prezident to oznámil ve čtvrtek večer při rozhovoru v TV Barrandov. Milost je podle slov už připravena a prezident ji podepíše bezprostředně po návratu z Číny. Poprvé oznámil Zeman, že uvažuje o milosti pro nejslavnějšího českého vězně odsouzeného za dvojnásobnou vraždu už 6. dubna. Odůvodnil to tím, že Kajínek je ve vězení už dlouho a existují pochybnosti o jeho vině. Ve středu 10. května pak Jiřího Kajínka navštívila v rýnovické věznici, kde si momentálně odpykává svůj trest, manželka prezidenta Ivana Zemanová.

Prezident zatím udělil sedm milostí. Žádnou z nich ale nedostal vězeň, který by byl odsouzen za závažnou trestnou činnost. Před prezidentskými volbami v roce 2013 prezident uvedl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů.

Doživotní trest uložil plzeňský krajský soud Jiřímu Kajínkovi v roce 1998 za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory místního podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard Vojtěcha Pokoš útok přežil s vážným zraněním. V současné době pobývá údajně z obavy o svůj život i se svou rodinou v zahraničí. V případu Jiřího Kajínka figuroval jako klíčový svědek a za střelce označil právě Kajínka.

Sám odsouzený Kajínek se k činu nikdy nepřiznal, opakovaně žádal o obnovu řízení, když neúspěšně poukazoval na řadu nesrovnalostí a údajných nezákonností při vyšetřování jeho kauzy. Až do roku 2000 byl Jiří Kajínek celkem běžným vězněm, který si odpykával trest za dvojnásobnou vraždu. Všechno se ale změnilo poté, co se mu 29. října 2000 podařilo za velmi dramatických okolností uprchnout z nejlépe střežené tuzemské věznice v pevnosti Mírov. Uprchlíka zadržela 8. prosince zásahová jednotka v bytě manželky pětinásobného vraha Ludvíka Černého, kde se déle než měsíc ukrýval. Po neméně dramatickém zadržení se stal Kajínek doslova celebritou a zájem o jeho osobu přetrvává doposud.

Fotogalerie

Autor: jirikajinek.cz