Jsme televize vašeho kraje

Katedrálu sv. Bartoloměje v Plzni čeká rekonstrukce za 102 milionů korun, návštěvníci se dočkají vytápění i nové prohlídkové trasy

Plzeň, publikováno 12.05.2017, autor: Richard Beneš

Katedrála sv. Bartoloměje v Plzni - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Biskupství plzeňské plánuje rozsáhlou opravu gotické katedrály svatého Bartoloměje na plzeňském náměstí Republiky za 102 milionů korun. Radní města chtějí na rekonstrukci přispět částkou 1,5 milionu korun. Návrh na příspěvek města musí ještě schválit zastupitelé. Církev bude opravu katedrály financovat především ze státní dotace. Biskupství obdrží dotaci z ministerstva pro místní rozvoj ve výši 95 procent nákladů, pět procent tvoří povinná spoluúčast na kterou přispěje právě město. Počítá se s opravou interiérů i částí exteriéru, zvýší se komfort pro návštěvníky, kostel se bude totiž vytápět. Rozšíří se také prohlídkové trasy.

„Interiér kostela i jeho mobiliář kostela se neopravoval od dokončení stavebních úprav počátkem 20. století a je to vidět na jeho špatném stavu. Dřevěné prvky jsou v některých případech napadeny dřevokazným hmyzem, zlacení je zaneseno prachem, olejomalby ztmavly,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa (ODS).

Projekt počítá s obnovením interiéru včetně vybraných prvků exteriéru, což obnáší rozsáhlé restaurátorské práce na zdech, objektech i mobiliáři. V exteriéru se dočká restaurování i socha sv. Bartoloměje na průčelí katedrály a další volná sousoší. Uvnitř katedrály vznikne také sociální zázemí pro návštěvníky, nové osvětlení, opraví se lavice a instaluje vytápění. „Návštěvníci katedrály se mohou těšit na rozšíření prohlídkového okruhu katedrály o podkroví, kde vznikne nová expozice a lidé si prohlédnou i unikátní krov,“ řekla náměstek Baxa.

Katedrála sv. Bartoloměje je gotickou památkou ze 14. – 15. století se síňovým trojlodím. V letech 1520 – 1529 byla ke kostelu přistavěna pozdně gotická Šternberská kaple. Koncem 19. století a počátkem 20. století prošel kostel opravami podle návrhů Josefa Mockera a Kamila Hilberta. Interiér kostela je rovněž mimořádnou architektonickou památkou. Oltářní architektura, obrazy, sochy, kostelní lavice, zpovědnice i pevně zabudované umělecké a uměleckořemeslné prvky jsou z valné většiny movitými kulturními památkami.

Fotogalerie

Katedrála sv. Bartoloměje v Plzni - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš