Jsme televize vašeho kraje

ČSSD zahájila kampaň pro krajské volby, investuje do ní maximálně 2,2 milionu korun

Plzeň, publikováno 03.09.2012, autor: Richard Beneš

Volební materiály ČSSD | Autor: Richard Beneš

Předvolební kampaň pro krajské podzimní volby zahájila v pondělí ČSSD, která od roku 2008 vládne v Plzeňském kraji. Do kampaně hodlá investovat z vlastních prostředků maximálně 2,2 milionu korun. V regionu se objeví celkem 40 billboardů, které budou prezentovat krajské kandidáty. Dalších 70 svých billboardů investuje do kampaně ústřední vedení sociální demokracie. Účastníci senátních voleb mají vlastní kampaň, která jde mimo krajské volby, vysvětlil hejtman Milan Chovanec, který je lídrem kandidátky ČSSD v Plzeňském kraji.

„Hospodaříme na kraji s vyrovnaným rozpočtem, nevznikl nám žádný dluh a žádný jsem ani nevytvořili. Když jsme v roce 2008 kraj přebírali, byl to nejhorší region v oblasti čerpání dotací z EU. Za čtyři roky se nám podařilo kraj posunout správným směrem, i když jsme například od vlády dostali dárek v podobě rozpočtových škrtů ve výši jedné miliardy korun. Naší prioritou je růst prosperity kraje, komunikace s podnikatelskou veřejností, zaměstnanost, doprava, zachování současné sítě zdravotních zařízení,  zabránění zavírání oddělení nemocnic, podpora zaměstnanosti a rozvoj venkova. Chceme také docílit toho, aby kraje získaly část peněz ze spotřebních daní z paliv a maziv, aby mohly udržovat své silnice“ uvedl hejtman Chovanec.

Sociální demokraté budou podle slov svého šéfa velmi pečlivě sledovat volební kampaně svých největších konkurentů. „Najali jsme si několik expertů, kteří dokáží spočítat podle billboardů a dalších mediálních výstupů spočítat nakolik jisté politické strany přijde volební kampaň. Rozhodně neuvádí přesné ceny, když vidíme všude kolem nás ten masivní výlep,“ uvedl Chovanec. ODS například minulý týden při zahájení své kampaně uvedla, že její kampaň bude stát tři až pět milionů korun. V kraji se objeví 60 až 70 billboardů ODS, zhruba milion korun má poskytnout stranická centrála v podobě různých společně připravených materiálů.

„Jsme jediným krajem v ČR, který nesnižoval rozsah veřejné dopravy, naopak jsme každý rok přidávali dvě až tři procenta nových spojů,“ uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Bauer, který je dvojkou na kandidátce ČSSD. Striktně odmítl kritiku ODS, že kraj pod vedením sociální demokracie vynakládal málo prostředků do opravy a rekonstrukce dopravní infrastruktury. „Z rozpočtu Plzeňského kraje šlo za čtyři roky, kdy jsme ve funkci, 1,35 miliardy korun, což je 300 až 350 milionů korun ročně, to je stejné jako v roce 2008, kdy na kraji vládla ODS. Nesmíme však zapomínat na to, že ODS nefinancovaly regionální operační programy. To jsme začali až my. Z našich zdrojů šlo 2,7 miliardy za čtyři roky do regionálních operačních programů,“ uvedl náměstek Bauer.

Náměstek Bauer také odmítl, že bylo pro kraj nevýhodné vytvoření krajské Správy a údržby silnic Plzeňského kraje. „Skutečnost je taková, že poklesl počet zaměstnanců o 56 lidí, což je 10 až 11 procent zaměstnanců z celkového počtu. Ty úspory jsou 25 až 30 milionů jen na mzdách, dosáhnout se toho podařilo jen u vysokého managementu, dříve bylo šest ředitelů SÚS, dnes je jeden ředitel generální, dva ředitelé pro jih a sever regionu. Dále bylo původně 18 náměstků, jejichž počet se nyní snížil na pouhé tři, technický, výrobní a ekonomický. Úspory jsme dosáhli při zachování všech bývalých funkcí a služeb na okresech,“ dodal náměstek Bauer.

Radní pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek zase obhajoval existenci Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje, který při zahájení své volební kampaně rovněž kritizovala ODS. „Funkcí zdravotnického holdingu bylo posílení vyjednávacích možností krajských nemocnic se zdravotními pojišťovnami. Holding je organizací o necelých deseti zaměstnancích, která funguje s rozpočtem 12 milionů korun ročně, naopak jeho působením dosáhl kraj úspory 200 milionů korun. Je třeba zdůraznit, že zdravotnický holding byl hlavním tahounem při loňské akci „Děkujeme odcházíme.“ Jako první kraj v ČR jsme měli připravenou logistiku, kam dovézt pacienty, kde je ošetří tak, aby pacienti nečekali, aby zdravotnická péče byla dostupná a se zachováním potřebné kvality,“ uvedl radní Šimánek.

„Díky zdravotnickému holdingu jsme velmi rychle zareagovali s vytvořením sdíleného lůžkového fondu v Klatovech. Ušetřili jsme tam 80 lůžek, tím pádem se ušetřilo 110 milionů i na stavbě nemocnice a hlavně deset milionů ročně na provozu nemocnice. Prostřednictvím zdravotnického holdingu se zajišťuje i centrální nákup zdravotnických materiálů, léků a služeb. Díky tomu se podařilo uspořit 6,4 milionu korun. Připravujeme další zakázky, kdy by se dalo ušetřit 12,4 milionu korun na nákupu spotřebního zdravotnického materiálu,“ řekl Šimánek. 

Fotogalerie

Volební materiály ČSSD | Autor: Richard Beneš