Jsme televize vašeho kraje

Skauti v Plzni oslaví 100 let od vzniku prvních oddílů, chystají rozhovory s pamětníky, velkou hru i podzimní setkání

Plzeň, publikováno 15.05.2017, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto

Skauti v Plzni zahájí v úterý 16. května oslavy 100 let od vzniku prvních skautských oddílů v Plzni. Jejich první akcí v rámci oslav bude od 19.00 hodin projekce tematického dokumentu „Skauti bez lilie“ v divadélku JoNáš. Během večera promluví také první náměstek primátora Martin Baxa, náměstek primátora a dlouholetý skaut Petr Náhlík, ředitel Skautského institutu a spoluautor filmu Miloš Říha, předseda plzeňských skautů Martin Štěrba nebo jeden z pamětníků Jan Kacerovský, skauty přezdívaný Akela. Oslavy budou pokračovat rozhovory s pamětníky, geolokační hrou, nebo velkým podzimním setkáním.

„Sto let skautingu v Česku jsme společně slavili v dubnu 2012, ale v Plzni se první oddíl inspirovaný skautingem objevil až o pět let později. Plzeňská pobočka Skautského institutu se proto rozhodla připravit sérií akcí, kterým toto výročí připomene a zároveň podpoří v dětech zájem o historii, například i pomocí moderních technologií,“ uvádí vedoucí plzeňského Skautského institutu Martin Kolovský.

Ačkoliv plzeňští skauti slaví 100 let, jdou s dobou. Skautský institut si klade za cíl seznamovat mladé s historií i pomocí moderních technologií. „Brzy spustíme geolokační naučnou hru‚ s názvem Objev příběh plzeňského skautingu, která je určena pro skautky a skauty starší 11 let. Díky chytrým telefonům, tabletům, internetu a podobným výdobytkům dnešní doby se děti ponoří do zajímavostí a podstatných událostí, které se udály plzeňskému skautingu,“ informuje Martin Kolovský a dodává, že hra bude sice určena především pro skauty, ale zapojit se může každý.

Skautský institut dále v rámci oslav plánuje 22. května od 19.00 hodin v Café Regner veřejný rozhovor s nejstarším plzeňským skautem Jiřím Světlíkem, který byl kvůli skautingu vězněn nacistickým i komunistickým režimem či podzimní setkání všech plzeňských skautů. Vedle toho institut pracuje na speciálních metodických programech, které skautští vedoucí zapojí do běžných oddílových schůzek.

Skautský institut zřizuje organizace Junák – český skaut. Jeho cílem je pečovat o paměť skautingu, popularizovat a zpřístupňovat ji k bádání. Skautský institut si pokládá otázku, jakou stopu nechává skauting na světě. Vytváří prostor pro setkávání, debatu a hledání nových impulsů. V Plzni vznikla jeho pobočka na podzim 2016. Junák – český skaut je potom s více než 55 tisíci členy největší organizací pro děti a mládež v Česku. V Plzni se skautingu věnuje bezmála 1700 dětí a dospělých a jejich řady se neustále rozrůstají.

Fotogalerie

Ilustrační foto