Jsme televize vašeho kraje

Karlovarský kraj chce pořádat Zimní olympiádu dětí a mládeže v roce 2020, o pořadateli se rozhodne do prosince

Plzeň, publikováno 17.05.2017, autor: Richard Beneš

Zimní olympiáda dětí a mládeže 2016 | Autor: ODM

O pořadatelství Zimní olympiády dětí a mládeže v roce 2020 se chce ucházet Karlovarský kraj. Akci organizuje už od roku 2003 organizuje Český olympijský výbor spolu s jednotlivými kraji. Soutěž krajských reprezentací v kategorii 12 až 16 let je jednou z největších sportovních akcí v republice. Do výběrového řízení na pořadatelský post se kraje mohou přihlásit od června do září letošního roku. Pořadatel olympiády bude známý do prosince.

„Budeme usilovat o to, aby se hry historicky poprvé konaly právě v Karlovarském kraji. O této možnosti jsem již informovala i naše sportovce na nedávném vyhlášení Sportovce roku 2016 a věřím, že řada z oceněných bude reprezentovat kraj právě také na této olympiádě. Podle minulých zkušeností se akce účastní i více než tisíc dětí,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO).

Olympiáda sportovcům navozuje průběh a atmosféru velkých olympijských her. Mladí účastníci si užijí mediální pozornost, slavnostní ceremoniály, zapálení olympijského ohně i soužití v olympijské vesnici. Závodí se v několika zimních disciplínách, v loňském roce soutěžili například v akrobatickém lyžování, ledním hokeji, biatlonu, krasobruslení či snowboardingu.

„Karlovarský kraj má mnoho skvělých a úspěšných sportovců. Na zimních i letních olympiádách v minulých letech jsme většinou skončili na posledních místech a já bych si velmi přála, aby se to změnilo,“ dodala hejtmanka.

Olympiády dětí a mládeže se pořádají ve dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba. Poslední zimní olympijské hry se uskutečnily vloni v Ústeckém kraji, ty další budou na začátku roku 2018 v Pardubickém kraji. „V současné době se více než 200 mladých sportovců z našeho kraje připravuje na osmé Hry letní olympiády dětí a mládeže 2017, které pořádá v červnu Jihomoravský kraj,“ dodala mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Fotogalerie

Zimní olympiáda dětí a mládeže 2016 | Autor: ODM
Zimní olympiáda dětí a mládeže 2016 | Autor: ODM