Jsme televize vašeho kraje

Evropský den sousedů se v Plzni líbí, přátelská posezení chystají lidé na 60 místech ve městě i v okolí

Plzeň, publikováno 18.05.2017, autor: Richard Beneš

Evropský den sousedů - ilustrační foto

K dalším evropským metropolím oslavujících dobré sousedské vztahy se již počtvrté připojí i město Plzeň. Do akce, která se uskuteční 27. a 28. května se po ukončení registrací přihlásilo k večernímu pohoštění 2000 sousedů na 60 různých místech Plzně. Evropský den sousedů je jednou z akcí jež vzešla z projektu Evropské hlavní město kultury, přežila rok 2015 a stále se těší přízni Plzeňanů. Místním obyvatelům přináší příležitost prozkoumat, co všechno se děje v nejbližším okolí.

V mnoha městských částech fungují komunitní a kulturní centra, která celoročně nabízejí aktivity pro veřejnost. „Poslední květnovou sobotu budou jejich dveře otevřené. Program se chystá i na trávnících a chodnících kolem těchto center. Někde připravují koncerty a taneční vystoupení, jinde bazárky a ochutnávky, tradičně oblíbený bývá dětský program nebo třeba závody zahradních traktůrků,“ zve koordinátorka akce Soňa Rychlíková.

V sobotu 27. 5. odpoledne se do pořádání programu pustí celkem deset pořadatelů. Většina z nich začne ve 14 hodin, časy konců se různí místo od místa. Na Jiráskově náměstí bude program celodenní od 10.00 až do 22.00 hodin. „Určitě bude stát za to, prohlédnout si více míst, a to netradičním způsobem, zájemci mohou využít okružní jízdy historickým autobusem ŠKODA 706 RTO z roku 1964, který bude dějištěm některých akcí projíždět mezi 14. a 18. hodinou,“ doporučila Rychlíková. Autobus bude vozit cestující zdarma a jeho jízdní řád lze najít na webu akce www.evropskydensousedu.cz.

Sobotní večer bude podle slov organizátorů patřit sousedům, kteří u svých domků, činžáků a paneláků mohou přichystat malé i větší sousedské posezení. Sousedské skupiny od organizátorů dostanou drobnou podporu v podobě nákupního šeku a gastronomických produktů od sponzorů. K tomu mohou vybírat doprovodný program, který přijede až na místo konání večeře. Letošní nabídku vystoupení oživí několik muzikantů z festivalu Živá ulice, Ústecká legenda Houpací koně nebo trio experimentátorky Ridiny Ahmed, kterou si Plzeňané pamatují jako hudební doprovod představení Obřích loutek v ulicích v srpnu 2015.

Kromě hudebních vystoupení budou mít zájemci možnost přiučit se přípravě několika specialit pod vedením zkušených kuchařů, účast přislíbil šéfkuchař restaurace Spilka Jan Leitl, majitel a vrchní kuchař vegetariánského bistra Satyr nebo plzeňský foodblogger a kuchař amatér, který si říká Plzeňský žrout. V nabídce bude také divadlo pro nejmenší.

Fotogalerie

Evropský den sousedů - ilustrační foto